ßßß Cookit - przepis na Paluszki z ciasta francuskiego

Paluszki z ciasta francuskiego

nazwa

Wykonanie

Dziś mam dla was przepis na paluszki z ciasta francuskiego. Oczywiście nie smakują one tak jak sklepowe, tradycyjne paluszki, ale dobrze upieczone są chrupiące i ciężko skończyć na kilku sztukach.
W wersji dla leniwych możecie użyć gotowego ciasta francuskiego, jednak zachęcam do zrobienia go w domu. Przepis na nie może wydawać się długi, ale jest bardzo prosty i jeśli będziecie się go trzymać, to ciasto się uda. A smak domowego, maślanego ciasta francuskiego jest niesamowity.
Składniki:
(przepis pochodzi z książki Gordona Ramsay'a "Desery")
250g mąki pszennej typ 650
250g masła
150ml zimnej wody
pół łyżeczki soli
przyprawy: sól, bazylia, oregano, majeranek, papryka itp.
Odkładamy 10g mąki, a resztę przesiewamy z solą do miski i rozcieramy z 50g masła, aż powstaną okruchy. Wlewamy strumyczkiem wodę i zarabiamy ciasto. Wkładamy je do folii spożywczej i umieszczamy w lodówce.
Pozostałe masło wkładamy w arkusz papieru do pieczenia, podsypujemy pozostałą mąką i wałkujemy przez papier na niewielki prostokąt. Chłodzimy je w lodówce przez 20 minut. (W tym momencie zaczynamy robić nadzienie)
Ciasto wałkujemy na prostokąt niewiele większy od naszego masła. Władamy je, zginamy ciasto na pół i dokładnie sklejamy, tak, aby masło nie wydostało się na zewnątrz.
Ciasto wałkujemy tylko w jednym kierunku, żeby było 3 razy dłuższe. Następnie składamy je na trzy, do otrzymania wyjściowej wielości. Ciasto obracamy o ćwierć obrotu, wałkujemy i składamy, tak jak wcześniej. Chłodzimy przez 20 minut. Wałujemy, składamy i znów wkładamy do lodówki.
Po schłodzeniu ciasto wałkujemy na grubość 3mm i kroimy na paluszki dowolnej wielkości.
Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy solą lub dowolnie wybranymi przyprawami.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200C przez około 15 minut, aż do zezłocenia.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/11/paluszki-z-ciasta-francuskiego.html