Wykonanie
Kolejna wersja placuszków z
kaszy jaglanej . Ostatnio robiłam je z
jabłkami, a dziś prezentuję placuszki z
gruszkami. Użyłam do nich ekologicznej
kaszy jaglanej od firmy EcoBlik, która wzbogacona została kawałkami
suszonych owoców, a przy tym nie zawiera bez żadnych sztucznych barwników, słodzików i aromatów. Po ugotowaniu otrzymujemy pyszną,
owocową kaszę, idealną do słodkich potraw deserów.
SKŁADNIKI:1/2 szkl suchej
kaszy jaglanej z
gruszkami EcoBlik300 ml wrzątku2 łyżki
miodu2
jajka1 łyżka
cukru brązowego2 łyżki
otrąb owsianych2 łyżki
mąki ziemniaczanej (jeśli
kasza jest ugotowana na sypko wystarczy jedna łyżka)1 płaska łyżeczka
cynamonu EcoBlik
olej do smażeniaDodatkowo:1
gruszka1 łyżeczka
miodu1.
Kaszę zalać 300 ml wrzątku, gotować do miękkości ok 15 minut, pod koniec gotowania dodając
miód.2. Do ugotowanej
kaszy dodać
jajka,
cukier,
otręby i
mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać.3. Na patelni rozgrzać
olej, łyżką nakładać porcję ciasta i smażyć na rumiano z obu stron.4.
Gruszkę pokroić w kostkę. Wrzucić na drugą patelnię lub do rondelka, dodać
miód i smażyć aż kawałki
gruszki zmiękną a
miód je ładnie pokryje. Polać gotowe placuszki.
Na wypróbowanie czeka jeszcze
kasza jaglana z
wiśniami - już czuję, że będzie pysznie :)A dl a ciekawych - w białm opakowaniu z logo mojego bloga jest... przygo towana dla mnie ekologiczna
herbatka owocowa:
młode listki
poziomki, j
eżyny i cz a rnej po rzeczki oraz kwiaty głogu i
owoce jarzębiny - prawda, że ciekawa mieszanka?Po więcej ekologicznych pro d uktów zapraszam na stron ęEcoBlik :)