ßßß Cookit - przepis na kaczka duszona w śliwkach

kaczka duszona w śliwkach

nazwa

Wykonanie

jesienna paleta barw
przepis na cztery porcje
2 piersi z kaczki (około 600-800 gram)
3 marchewki
200 gram śliwek suszonych
2 czerwone cebule
200 gram czerwonej kapusty
groszek cukrowy razem z liśćmi i kwiatami
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki masła
cukier
sok z połówki cytryny
pieprz biały
6 ząbków czosnku
1 łyżeczka mielonej kolendry
Piersi z kaczki marynujemy w kolendrze oraz rozdrobnionym czosnku całą noc w lodówce, następnie przecinamy skórę kaczki w dowolną kratkę i smażymy z obu stron na złoty kolor zaczynając od strony ze skórą by tłuszcz się wytopił , dodajemy posiekaną cebulę i chwilę smażymy , podlewamy połową szklanki wody oraz drobno pokrojone śliwki i dusimy na małym ogniu (około 60-80 min). W między czasie gotujemy marchewki do miękkości i blendujemy z masłem na na puree , doprawiając solą i cynamonem. Kaczkę porcjujemy , sos blendujemy i doprawiamy solą,pieprzem, kwaskiem oraz cukrem do smaku,wykładamy na talerz . Kapustę parzymy w osolonej wodzie i również dekorujemy talerz razem z groszkiem i liśćmi groszku.
Smacznego:)
Źródło:http://olesia-nagazie.blogspot.com/2015/09/kaczka-duszona-w-sliwkach.html