jesienna paleta barwprzepis na cztery porcje2 piersi z kaczki (około 600-800 gram)3 marchewki200 gram śliwek suszonych2 czerwone cebule200 gram czerwonej kapustygroszekcukrowy razem z liśćmi i kwiatami1 łyżeczka cynamonu2 łyżeczki masłacukiersok z połówki cytrynypieprz biały6 ząbków czosnku1 łyżeczka mielonej kolendryPiersi z kaczki marynujemy w kolendrze oraz rozdrobnionym czosnku całą noc w lodówce, następnie przecinamy skórę kaczki w dowolną kratkę i smażymy z obu stron na złoty kolor zaczynając od strony ze skórą by tłuszcz się wytopił , dodajemy posiekaną cebulę i chwilę smażymy , podlewamy połową szklanki wody oraz drobno pokrojone śliwki i dusimy na małym ogniu (około 60-80 min). W między czasie gotujemy marchewki do miękkości i blendujemy z masłem na na puree , doprawiając solą i cynamonem. Kaczkę porcjujemy , sos blendujemy i doprawiamy solą,pieprzem, kwaskiem oraz cukrem do smaku,wykładamy na talerz . Kapustę parzymy w osolonej wodzie i również dekorujemy talerz razem z groszkiem i liśćmi groszku.Smacznego:)