ßßß Cookit - przepis na Pierogi ruskie choć w środku francuskie

Pierogi ruskie choć w środku francuskie

nazwa

Wykonanie

Każdy kto lubi pierogi wie,że ruskie wcale nie są ruskie tylko całkiem polskie. Te dzisiejsze są nie tylko ruskie - polskie ale też francuskie , a wszystko za sprawą nadzienia które ja wprost uwielbiam. Ten rodzaj pieroga musi być pikantny z wyczuwalną nutą sera, dlatego za radą Macieja Kuronia zrobiłam kiedyś pierogi z dodatkiem rokpola,bryndzy i czosnku. Cóż to jest za smak,,,,mniam,pisze o nich i mam ślinotok. Kto lubi lepić pierogi niech spróbuje takiego połączenia i na bank będzie zadowolony.
CIASTO
mąka pszenna
sól
ciepła woda
Ciasto jest banalnie proste i trudno w nim podawać dokładne proporcje gdyż każdy może zrobić mniej lub więcej. Zasada jest jedna,usypany kopczyk mąki solimy i dolewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto aż będzie elastyczne jak miękka plastelina. Odstawiamy pod przykryciem ( to ważne ! )by ciasto odpoczęło.
FARSZ
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
25 dag twarogu półtłustego
7 dag rokpola
7 dag bryndzy
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
biały pieprz
sól czosnkowa i cebulowa
mała szczypta tymianku
4 łyżki oleju
Cebulę i czosnek siekamy,przesmażamy na oleju. Twaróg mielimy naprzemiennie z ziemniakami i serami oraz cebulką. Przyprawiamy solami ,pieprzem i tymiankiem. Dokładnie mieszamy. Ciasto podzielone na kawałki rozwałkowujemy na placek i szklanką wykrawamy krążki. Na środku każdego krążka kładziemy kulkę farszu i sklejamy pierogi dowolną techniką,gdyż każdy preferuje inną. Gotujemy w osolonym wrzątku 3 minuty od chwili wypłynięcia. Polewamy przesmażonym bekonem z cebulką.
MOJE RADY
do ciasta pierogowego używam mąki tortowej lub specjalnej pierogowej
nie dodaję do ciasta jajka ,uważam,że ciasto jest wtedy zbyt twarde
ważne by zagniatać ciasto ciepłą wodą,jest wtedy bardziej elastyczne
do farszu najlepsze będą ziemniaki ugotowane dnia poprzedniego
można zrezygnować z bryndzy na rzecz rokpola lub odwrotnie
farsz musi być wyrazisty za sprawą soli i pieprzu
Źródło:http://beska72.blogspot.com/2015/11/pierogi-ruskie-choc-w-srodku-francuskie.html