Wykonanie
Dziś przepis na domowego batona a'la Snikers, w składzie którego nie znajdziecie
cukru,
syropu glukozowego czy tłuszczu
palmowego. A smak? Rewelacja!
Słodycz daktyli przełamana słonym
masłem orzechowym, do tego błyszcząca
polewa czekoladowa. Nie wierzcie mi na słowo, sami spróbujcie :)Jeden baton waży 50 g, czyli tyle samo co sklepowy Snikers. Przy tym ma lepsze wartości odżywcze (zwróćcie uwagę na błonnik) przy niższej kaloryczności. Do tego jest napakowany zdrowymi kaloriami, wnoszącymi coś do naszego organizmu.Baton sklepowy(51 g = 1 szt)Baton domowy(50 g = 1 szt)Energia260 kcal220 kcal
Białko4 , 7 g4 , 8 gTłuszcz14 , 2 g13 , 5 gWęglowodany28 , 2 g21 gBłonnik0 , 6 g2 , 5 gSkładniki (16 batonów)Spód150 g zmielonych
płatków kukurydzianych bez dodatku
cukru ( myślę, że
mąka kukurydziana też się sprawdzi)2 łyżki
oleju kokosowego3
żółtka1
jajkoWarstwa I3 łyżki
masła orzechowego (użyłam domowego) - o
maśle orzechowym możecie poczytać tutaj (czy
masło orzechowe jest zdrowe? Ile można go jeść? Jak zrobić samemu?)Warstwa II
daktyle bez pestek 250gwrząca
woda do zalania
daktyliWarstwa III120 g niesolonych
orzechów ziemnych (waga po obraniu).
Orzechy możesz wcześniej podprażyć na suchej patelni
Polewa czekoladowa1 łyżka
oleju kokosowego2 łyżki
kakao1 łyżeczka
ksylitolu lubkilka kostek dobrej,
gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości
kakaoPrzygotowanie1. Zmiksowane na pył
płatki (lub
mąkę) połącz z
olejem,
żółtkami i
jajkiem. Wyrób na gładką masę (może się lekko kruszyć)2. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.3. Keksówkę o wymiarach 25x13 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na to wyłóż ciasto i bardzo dokładnie ugnieć.
4. Piecz ok. 15 minut. W międzyczasie
daktyle zalej wrzącą
wodą i odstaw na 10 minut.5. Wyjmij ciasto z piekarnika, wystudź.6. Zrób masę
daktylową - odlej
wodę, zblenduj lub rozgnieć widelcem
daktyle. Odstaw na kilka minut do wystygnięcia.7. Kładź masy - upieczony spód posmaruj
masłem orzechowym. Na to połóż masę
daktylową. Następnie układaj
orzechy (możesz posypać szczyptą
soli). Włóż na 15 minut do zamrażarki lub na dłużej do lodówki.
8. Przygotuj
polewę czekoladową:
Olej kokosowy rozpuść w kąpieli
wodnej, następnie dodaj
kakao i
ksylitol. Energicznie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.LUB
Czekoladę rozpuść w kąpieli
wodnej.9. Wyjmij ciasto z zamrażarki, pokrój na podłużne kawałki (8 pasków), następnie każdy z nich na pół.
10. Batony polej lub posmaruj czekoladą/polewą.11. Trzymaj w lodówce.SMACZNEGO!