ßßß Cookit - przepis na Zdrowy snikers bez cukru i mleka

Zdrowy snikers bez cukru i mleka

nazwa

Wykonanie

Dziś przepis na domowego batona a'la Snikers, w składzie którego nie znajdziecie cukru, syropu glukozowego czy tłuszczu palmowego. A smak? Rewelacja! Słodycz daktyli przełamana słonym masłem orzechowym, do tego błyszcząca polewa czekoladowa. Nie wierzcie mi na słowo, sami spróbujcie :)
Jeden baton waży 50 g, czyli tyle samo co sklepowy Snikers. Przy tym ma lepsze wartości odżywcze (zwróćcie uwagę na błonnik) przy niższej kaloryczności. Do tego jest napakowany zdrowymi kaloriami, wnoszącymi coś do naszego organizmu.
Baton sklepowy
(51 g = 1 szt)
Baton domowy
(50 g = 1 szt)
Energia
260 kcal
220 kcal
Białko
4 , 7 g
4 , 8 g
Tłuszcz
14 , 2 g
13 , 5 g
Węglowodany
28 , 2 g
21 g
Błonnik
0 , 6 g
2 , 5 g
Składniki (16 batonów)
Spód
150 g zmielonych płatków kukurydzianych bez dodatku cukru ( myślę, że mąka kukurydziana też się sprawdzi)
2 łyżki oleju kokosowego
3 żółtka
1 jajko
Warstwa I
3 łyżki masła orzechowego (użyłam domowego) - o maśle orzechowym możecie poczytać tutaj (czy masło orzechowe jest zdrowe? Ile można go jeść? Jak zrobić samemu?)
Warstwa II
daktyle bez pestek 250g
wrząca woda do zalania daktyli
Warstwa III
120 g niesolonych orzechów ziemnych (waga po obraniu). Orzechy możesz wcześniej podprażyć na suchej patelni
Polewa czekoladowa
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki kakao
1 łyżeczka ksylitolu lub
kilka kostek dobrej, gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao
Przygotowanie
1. Zmiksowane na pył płatki (lub mąkę) połącz z olejem, żółtkami i jajkiem. Wyrób na gładką masę (może się lekko kruszyć)
2. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
3. Keksówkę o wymiarach 25x13 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na to wyłóż ciasto i bardzo dokładnie ugnieć.
4. Piecz ok. 15 minut. W międzyczasie daktyle zalej wrzącą wodą i odstaw na 10 minut.
5. Wyjmij ciasto z piekarnika, wystudź.
6. Zrób masę daktylową - odlej wodę, zblenduj lub rozgnieć widelcem daktyle. Odstaw na kilka minut do wystygnięcia.
7. Kładź masy - upieczony spód posmaruj masłem orzechowym. Na to połóż masę daktylową. Następnie układaj orzechy (możesz posypać szczyptą soli). Włóż na 15 minut do zamrażarki lub na dłużej do lodówki.
8. Przygotuj polewę czekoladową:
Olej kokosowy rozpuść w kąpieli wodnej, następnie dodaj kakao i ksylitol. Energicznie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
LUB
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
9. Wyjmij ciasto z zamrażarki, pokrój na podłużne kawałki (8 pasków), następnie każdy z nich na pół.
10. Batony polej lub posmaruj czekoladą/polewą.
11. Trzymaj w lodówce.
SMACZNEGO!
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2015/09/zdrowy-snikers-bez-cukru-i-mleka.html