Wykonanie
SKŁADNIKI2 puszki
czerwonej fasoli5 tabletek
stewii1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżki
oleju kokosowego1 , 5 łyżki karobu1 łyżka odżywki
białkowej3 łyżki naturalnego
kakao4
jajka1 opakowanie budyniu/puddingu
czekoladowego bez
cukrujeżeli trzeba to odrobina
wodyPRZYGOTOWANIEZacznij od wypłukania
fasoli.Do miksera dodaj wszystkie składniki. Miksuj nawet do 15 minut. Jeżeli masa będzie zbyt kitowata to dolej odrobinkę
wody i dalej miksuj. Przelej do misy multicookera i nastaw program
CAKE i czas 45 minut.W piekarniku 180 stopni i tez około 45 minut.Polewa oczywiście z
gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli
wodnej.
Jesz fasolę? Jeśli nie, to zacznij.To najwartościowszy pokarm, jaki wydaje ziemia. Na całym świecie uprawia się około 400 gatunków
fasoli. Jest odporna na trudne warunki klimatyczne, można ją długo przechowywać, zawiera wiele substancji odżywczych.Poszczególne gatunki
fasoli różnią się wielkością i barwą, poczynając od białej (jaś, cannellino, boston), przez
beżową z ciemnymi cętkami (pinto lub z czarnym oczkiem), zieloną drobną (flageolet), różową zwaną nerkową, do czarnej, najpopularniejszej w Ameryce Łacińskiej. Do
fasoli suszonych zaliczają się też azjatyckie nasiona aduki i mung.Wszystkie odmiany zawierają dużo
białka roślinnego. Różnią się składem pierwiastków mineralnych i wartością energetyczną. Świeżo łuskane ziarna mają witaminę A i C i są o połowę mniej kaloryczne od suszonych.
Fasola - wartość odżywcza i wadyJest bogata w potas, wapń i fosfor. W przeciwieństwie do
grochu nie zawiera
sodu. W niektórych jej gatunkach występuje żelazo (haricot), kwas foliowy (mung, pinto, z czarnym oczkiem), selen (z czarnym oczkiem) oraz dobroczynny zwłaszcza dla mężczyzn cynk (
fasola czerwona, nerkowa i czarna).
Fasola ma też lekkostrawną
skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych (inhibitory proteazy), a także rozpuszczalny błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu. Niestety ma także wady - powoduje wzdęcia i gazy. Dlatego nie mogą jej jeść kobiety w ciąży i karmiące piersią, małe dzieci, osoby starsze i cierpiące na zaparcia. W sezonie zrekompensują to sobie
fasolką szparagową, równie zdrową, za to mniej kaloryczną i lekkostrawną.Ważne
Fasola jest trzecim po soi (45 proc.) i
grochu (25 proc.) źródłem
białka (22 proc.). Ma go więcej niż
mięso (12 - 13 proc.).
Białko roślinne jest mniej wartościowe od zwierzęcego, ponieważ nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, a szczególnie witaminy B1, czyli tiaminy, która działa przeciwdepresyjnie, poprawia pamięć i zdolność logicznego myślenia.
Fasola -
kiełki i strąki
Kiełki fasoli wzmacniają system odpornościowy i nerwowy. Są zalecane w profilaktyce nowotworowej i w zespołach chronicznego lub wiosennego zmęczenia. Nie zawierają fazyny.Posiadacze ogródków powinni uwzględnić
fasolę w planach wiosennych zasiewów. Najcenniejsze są strąki. Po opróżnieniu z dojrzałych nasion warto je ususzyć i przez cały rok zaparzać jak
ziółka. To jedno z najstarszych znanych człowiekowi lekarstw dla cukrzyków, obniżające poziom
cukru we
krwi. Takie napary działają też moczopędnie, oczyszczają organizm z toksyn, łagodzą objawy chorób nerek i pęcherza moczowego, dolegliwości gośćcowe, zmniejszają obrzęki. Stosowane zewnętrznie pomagają na wykwity skórne.żródło tekstu: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/fasola-wartosc-odzywcza-gatunki-fasoli-sposoby-przyrzadzania_33486.html