Wykonanie
To było moje pierwsze podejście do
ciastek ze wzorkami. Nie wiem, czy
mogę je zaliczyć do udanych, bo niestety wzorki trochę się rozlały i
ciastka wyglądały zdecydowanie lepiej przed pieczeniem. Jeśli macie jakieś sprawdzone sposoby na zapobiegnięcie temu, to chętnie poczytam :) Co do samego przepisu, ciasto musi być dobrze wyrobione, w przeciwnym wypadku przypomina kruszonkę i trudno je rozwałkować. Warto jednak poświęcić chwilę czasu - są pyszne,
sezamowe z wyraźną nutą
imbirową. Idealnie pasują do porannej
kawy.Składniki (ok. 25
ciastek):100 g pasty sezamowej tahini1
jajko240 g
mąki pszennej pełnoziarnistej100 g
ksylitolu1 łyżeczka
cynamonu1,5 łyżeczki
imbiru w proszku1. Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób bardzo dokładnie na gładką masę - nie powinna się kruszyć. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dolej odrobiny
mleka.2. Ciasto rozwałkuj i wycinaj
ciasteczka. Jeśli robisz wzorki stemplem, włóż je
potem do lodówki na około 30 minut.3. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C, piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 10 minut, aż
ciastka się zarumienią.Energia(1
ciastko)
BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik71 , 6 kcal2 , 7 g2 , 8 g10 , 4 g1 gGDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)3 , 6 %5 , 4 %4 %3 , 8 %4 %