Wykonanie
Ostatnio przesympatyczny Pan zaczepił mnie na ulicy i "wcisnął" mi trochę czarnych
porzeczek. Nie
powiem, żebym się jakoś opierała, bo s ą one źródłem wielu witamin (B, B1, C, PP) i składników mineralnych (fosfor, wapń, żelazo). Sok jest bardzo dobry na zimowe przeziębienia i podobno na zapalenie krtani. Ma też działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Podczas choroby pijemy go po łyżeczce, kilka
razy dziennie. A na co dzień można rozcieńczyć w szklance z
wodą i podawać np. do obiadu.
Niektórzy dodają do
soków porzeczkowych kwasku
cytrynowego, liści
wiśni itp - ja wybieram najprostszą wersję z samych
owoców i
cukru. Z podanych składników wychodzi jeden średniej wielkości słoiczek.Składniki:- 1 kg czarnych
porzeczek- około 1,5 szkl
cukruPrzygotowanie:1.
Porzeczki zasypujemy szklanką
cukru i odstawiamy na kilka godzin. Słoiki wyparzamy wrzątkiem lub w inny sposób sterylizujemy (np. w piekarniku).2. Kiedy
owoce puszczą sok gotujemy je na bardzo niewielkim ogniu i często mieszamy, wyłączamy kiedy się zagotują. Sprawdzamy czy sok jest odpowiednio słodki i ewentualnie dosypujemy jeszcze
cukru, mieszamy, aż się rozpuści.3. Przelewamy sok przez drobne sitko lub złożoną na pół gazę, żeby oddzielić
owoce i otrzymać klarowny płyn.4. Tak otrzymany sok wlewamy do słoiczków, mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.