Wykonanie
Dżem-lato zamknięte w słoiku, idealny do dodatek do ciast, deserów i kanapek. Aromatyczny, lekko kwaskowy, idealny.
Składniki:- kg czarnych
porzeczek,- 0,5 kg
cukru,- garnek, drewniana łyżka, bawełniana ściereczka.Wykonanie:1.
Owoce myję i obieram z łodyżek.2. Osuszone
porzeczki wrzucam do garnka, zasypuję
cukrem i delikatnie miażdżę. Garnek z tak przygotowanymi
owocami przykrywam bawełnianą ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.3. Tak przygotowane
owoce smażę, co jakiś czas mieszając, na wolnym ogniu, ok. 30 min. od momentu zagotowania się
owoców (jeśli
porzeczki zawierają bardzo dużo soku smażę je do momentu odparowania nadmiaru
wody, śmiało można robić to na raty).4. Gorący
dżem przekładam do słoików, szczelnie zamykam, odwracam do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia.Ważne:- po napełnieniu słoika należy dobrze wytrzeć jego krawędzie,- słoik nie może być uszkodzony, a nakrętka musi być dobrze do niego dopasowana!Gotowe
dżemy przechowuję w ciemnym i chłodnym miejscu ( skrytka, piwnica). Jeśli słoiki się nie zamknęły należy je zagotować, ponownie odwrócić do
gory dnem i pozostawić do ostygnięcia.
Źródło przepisu: Kuchnia polska. Encyklopedia sztuki kulinarnej. R. Chojnacka, J. Przytuła, A. Swulińska-Katulska