ßßß Cookit - przepis na Kokosowa zupa krem z cukinii

Kokosowa zupa krem z cukinii

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1 kg obranej i pokrojonej w szerokie plastry zielonej cukinii
1/4 kalarepy pokrojonej w kostkę
0,5 litra bulionu warzywnego
2 łyżki oleju
szczypta ostrej papryki
łyżeczka słodkiej papryki
łyżka soku z cytryny
skórka z 1/2 cytryny
1/2 szklanki mleka kokosowego (np. z tego przepisu)
do dekoracji - liście kalarepy, pietruszka, nasiona chia lub czarny sezam
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Kalarepę i cukinię podsmaż w dużym garnku na oleju.
2. Po kilku minutach zalej warzywa bulionem. Duś pod przykryciem do miękkości.
3. Dopraw papryką, solą i pieprzem. Następnie zdejmij z ognia, dodaj sok i skórkę z cytryny, zblenduj na gładki krem. Dodaj mleko kokosowe (żeby się nie zważyło, najpierw wymieszaj je w szklance z 2-3 łyżkami zupy) i ponownie zblenduj/wymieszaj.
4. Udekoruj nasionami i zieleniną - w ilościach mniejszych niż na zdjęciu :)
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2015/08/kokosowa-zupa-krem-z-cukinii.html