Wykonanie

Dzisiejszy lunchbox to posiłek bogaty w błonnik i
białko, dzięki
czemu dobrze zaspokaja uczucie głodu. Przygotowany jest do zjedzenia na zimno, więc nie będzie problemu np. na uczelni, gdzie nie mamy możliwości odgrzania obiadu. Założyłam, że składniki wystarczą na przygotowanie dwóch porcji, ale wiadomo że zależy to od naszego indywidualnego zapotrzebowania i rozkładu posiłków w ciągu dnia. Dla każdego porcja oznacza coś innego, dlatego przyjmijcie to jako wartość orientacyjną.Składniki (2 porcje):100 g
makaronu pełnoziarnistego, np. kokardki (2 szklanki przed ugotowaniem)kawałek
pora, ok. 50 g50 g
kukurydzy z puszki80 g
ciecierzycy konserwowej lub ugotowanej (4 łyżki)2
ogórki kiszone2
jajka1 łyżeczka (5 g)
oleju nierafinowanego
przyprawy -
sól,
pieprz,
papryka ostra1.
Jajka ugotuj na twardo2.
Makaron ugotuj al dente i odstaw do wystygnięcia3. Do pudełka na jedzenie wrzuć
makaron, na to połóż (wypłukane wcześniej)
ciecierzycę,
kukurydzę, pokrojone w kostkę
ogórki i
pora w paskach. Polej
olejem, dodaj
przyprawy i wymieszaj.4. Na wierzch sałatki połóż pokrojone w kostkę
jajka i posyp np.
pietruszką.Energia (1 porcja)
BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik366 kcal16 , 6 g11 , 3 g48 , 2 g4 , 8 gGDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)18%33 %16 %18 %20 %
