ßßß Cookit - przepis na Lunchbox #4 - bezglutenowy makaron z pomidorami i oliwkami

Lunchbox #4 - bezglutenowy makaron z pomidorami i oliwkami

nazwa

Wykonanie

Kolejny szybki lunchbox, tym razem bezglutenowy. Trochę na przekór jesiennej aurze, bo w słonecznych barwach uzyskanych dzięki pomarańczowym pomidorom. Do tego kukurydziany makaron, który swoją drogą polecam nie tylko bezglutenowcom.
Składniki (1 porcja):
80 g (1 szklanka) makaronu bezglutenowego penne (użyłam kukurydzianego z Biedronki)
2 pomarańczowe pomidory
8 czarnych oliwek
kilka listków świeżego szpinaku
Sos:
1 łyżka oleju nierafinowanego (np. rzepakowy)
1/2 łyżeczki octu jabłkowego
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta ostrej papryki
sól, pieprz
1. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu
2. Do odcedzonego i zimnego makaronu dodaj pokrojone w niewielkie kawałki pomidory i oliwki.
3. Dodaj surowy szpinak. Możesz odciąć twarde łodygi, jeśli nie używasz młodych liści.
3. Zrób sos - w małym słoiczku lub w szklance wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
4. Polej sałatkę sosem i wymieszaj wszystko potrząsając garnkiem/miską.
Energia (1 porcja)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
482 kcal
12 g
15 g
79 g
7 g
GDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
24 %
24 %
21 , 5 %
30 %
28 %
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2015/10/lunchbox-4-bezglutenowy-makaron-z.html