Wykonanie

Kolejny szybki lunchbox, tym razem bezglutenowy. Trochę na przekór jesiennej aurze, bo w
słonecznych barwach uzyskanych dzięki
pomarańczowym pomidorom. Do tego kukurydziany
makaron, który swoją
drogą polecam nie tylko bezglutenowcom.Składniki (1 porcja):80 g (1 szklanka)
makaronu bezglutenowego penne (użyłam kukurydzianego z Biedronki)2
pomarańczowe pomidory8 czarnych
oliwekkilka listków
świeżego szpinakuSos:1 łyżka
oleju nierafinowanego (np. rzepakowy)1/2 łyżeczki
octu jabłkowego1 łyżeczka
soku z cytrynyszczypta
ostrej paprykisól,
pieprz1.
Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu2. Do odcedzonego i zimnego
makaronu dodaj pokrojone w niewielkie kawałki
pomidory i
oliwki.3. Dodaj surowy
szpinak. Możesz odciąć twarde łodygi, jeśli nie używasz
młodych liści.3. Zrób sos - w małym słoiczku lub w szklance wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Dopraw do smaku
solą i
pieprzem.4. Polej
sałatkę sosem i wymieszaj wszystko potrząsając garnkiem/miską.Energia (1 porcja)
BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik482 kcal12 g15 g79 g7 gGDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)24 %24 %21 , 5 %30 %28 %
