ßßß Cookit - przepis na Pełnoziarniste racuchy z czereśniami - 113 kcal

Pełnoziarniste racuchy z czereśniami - 113 kcal

nazwa

Wykonanie

Pytanie za 100 punktów - co oprócz słodkich truskawek kojarzy się z latem? Czereśnie! Podobne do wiśni, ale zwykle mnie kwaśne. Mam wrażenie że trochę niedoceniane, szczególnie w miastach. Cieszmy się sezonem na te owoce, bo dość szybko się kończy. Dziś proponuję placki, coś w stylu racuchów. Na śniadanie lub na obiad. Ewentualnie podwieczorek. Szybkie w przygotowaniu, jeśli nie liczyć drylowania:) Zanim jednak zaczniecie smażyć, zapoznajcie się z kilkoma ciekawostkami na temat tych pysznych owoców:
sezon na czereśnie trwa od końca maja do połowy lipca
porcja tych owoców (100 g - trochę więcej niż garść) zawiera 60 kcal. w 80% składają się z wody
należą do produktów odkwaszających
są skuteczne w walce z artretyzmem i chorobami pęcherza moczowego - posiadają właściwości moczopędne
osoby będące na diecie lekkostrawnej powinny spożywać je w formie lekko obgotowanej
nie wolno ich popijać wodą ani mlekiem - może to doprowadzić do rewolucji żołądkowych
zawierają mnóstwo jodu - wspomagają pracę tarczycy i przemianę materii
usuwają z organizmu nadmiar soli jak większość owoców zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy - zapobiegają procesom starzenia się, poprawiają stan cery
powinny mieć jasnozielone, elastyczne szypułki - to znak, że są świeże
aby pozbyć się larw z czereśni, należy zalać je na kilka minut zimną wodą - nieproszeni goście wyjdą i opadną na dno naczynia
SKŁADNIKI (12 placków):
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000)
½ szklanki mąki pszennej tortowej (lub innej białej)
1 jajko
1 szklanka mleka
3 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
500 g czereśni (waga z ogonkami i pestkami)
ewentualnie olej do smażenia - ja pominęłam
1. Czereśnie umyj i wydryluj.
2. Wymieszaj suche składniki, następnie dodaj jajko i mleko. Dokładnie zmiksuj. Masa powinna być nieco bardziej gęsta niż naleśnikowa.
4. Smaż na rozgrzanej patelni - około 1 , 5 łyżki masy na placek.
5. Gdy placki lekko się zetną, wyłóż na nie owoce, a następnie przewróć na drugą stronę i smaż do zarumienienia.
6. Gotowe placki posyp ksylitolem.
SMACZNEGO!
Energia (1 placek)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
113 kcal
4 g
1 , 25 g
22 , 7 g
1 , 75 g
GDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
5 , 7 %
8 %
1 , 8 %
8 , 4 %
7 %
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2015/06/penoziarniste-racuchy-z-czeresniami-113.html