ßßß Cookit - przepis na Prosta kokosowa szarlotka sypana

Prosta kokosowa szarlotka sypana

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przepis na nieco inną szarlotkę sypaną. Ciasto to trochę taki miszmasz aromatów - jest cynamon, kokos, migdały, orzechy, miód i dużo, dużo jabłek - wszystko to tworzy piękny, jesienny nastrój. Brakuje jedynie kominka i kubka gorącej herbaty. Albo kakao. Przepis jest na blachę 34x24cm. Teoretycznie to dużo. Ale tylko teoretycznie, bo znika w zastraszającym tempie. Nie miejcie wyrzutów sumienia - to zdrowa szarlotka, bogata przede wszystkim w błonnik (1 kawałek to połowa naszego dziennego zapotrzebowania!).
Składniki (12 porcji 8,5x8 cm)
Suche
100 g ksylitolu (1/2 szklanki)
120 g mąki kokosowej (1 szklanka) - lub drobnych wiórków - o tej mące poczytasz tutaj
240 mąki żytniej pełnoziarnistej (2 szklanki)
50 g płatków migdałowych
20 g tartych orzechów włoskich (2 łyżki)
Mokre
40 g oleju kokosowego (4 łyżki)
2,5 kg soczystych, kwaśnych jabłek
2 łyżki miodu
1 opakowanie cynamonu
opcjonalnie kardamon i wanilia
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj dwa rodzaje mąki i ksylitol. Podziel na 3 części.
2. Jabłka pokrój w drobną kostkę (lub zetrzyj), następnie dodaj miód i cynamon. Wymieszaj. Podziel na 2 części.
3. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp pierwszą warstwę mąki. Na to wyłóż owoce, ugnieć lekko i znów posyp mąką. Następnie znowu owoce i mąka. Na to połóż płatki migdałów i starte orzechy. Polej równomiernie olejem kokosowym.
4. Piecz około godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
5. Krój dopiero po wystudzeniu.
Rady:
im bardziej soczyste jabłka, tym lepiej - sok nada ciastu odpowiedniej wilgotności i zwiąże mąkę (najbardziej nadają się antonówki i szara reneta). Jeśli masz mniej soczystą odmianę, możesz dolać trochę soku jabłkowego lub ewentualnie wody do pokrojonych/startych owoców
jeśli używasz słodkich owoców, dodaj mniej ksylitolu
jeśli masz więcej czasu, zetrzyj jabłka na tarce - ciasto będzie bardziej zwarte, z mniejszą tendencją do rozpadania
możesz, ale nie musisz, obrać jabłka
szarlotka najlepiej smakuje po dniu spędzonym w lodówce
Energia
(1 kawałek)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
300 kcal
5 g
8 , 5 g
58 , 5 g
12 g
GDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
15 %
10 %
12 %
22 %
48 %
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2015/10/prosta-kokosowa-szarlotka-sypana.html