ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przepis na ciacha, które nie tylko robią ogromne wrażenie wizualne, ale też smakują obłędnie. Mam dla Was filmik, żebyście zobaczyli, że wykonanie ich wcale nie jest takie trudne :) Idealne na imprezę, szczególnie jeśli chcemy usłyszeć od gości wielkie WOW!
Potrzebujemy (10 sztuk ):
Kruche ciasto (możemy zastąpić ciastem francuskim):
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
200 g masła
2 żółtka
1 łyżka śmietany 12%
1/4 szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
2 jabłka
3 szklanki wody
5 łyżek cukru
1 łyżeczka cynamonu + 2 łyżki cukru
Składniki na kruche ciasto łączymy ze sobą (masło kroimy nożem) i zarabiamy ciasto. Przekładamy do torebki foliowej i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Jabłka myjemy, osuszamy. Kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki o grubości około 3 mm.
W garnku gotujemy wodę z cukrem, gdy syrop zacznie wrzeć - wkładamy (delikatnie!) pokrojone jabłka. Gotujemy przez 4-10 minut, w trakcie gotowania delikatnie sprawdzamy, czy plasterki robią się elastyczne - jeśli tak, od razu zdejmujemy z ognia i delikatnie przekładamy na sitko.
Kruche ciasto dzielimy na 10 części. Każdą wałkujemy tak, aby powstał pasek (cienki i dość długi). Dolny brzeg odcinamy żeby pasek był równy, górny pozostawiamy tak jak jest.
Na górny brzeg (około 1 cm od brzegu) układamy jabłka - tak aby jedno nachodziło na drugie (mniej więcej w połowie długości). Jabłka układamy zaokrągleniem na wierzch, zaokrąglona część ze skórką powinna lekko wystawać u góry.
Zwijamy w rulonik (wszystko jedno z której strony zaczniemy zwijać, zawsze się udaje).
Posypujemy z wierzchu cukrem z cynamonem, układamy w foremce na muffiny wyłożonej papilotką lub papierem do pieczenia.
Pieczemy w 200 C przez 25 minut (używając ciasta francuskiego pieczemy tak samo).
Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2015/11/rozyczki.html