Wykonanie
Dzisiaj przepis na ciacha, które nie tylko robią ogromne wrażenie wizualne, ale też smakują obłędnie. Mam dla Was filmik, żebyście zobaczyli, że wykonanie ich wcale nie jest takie trudne :) Idealne na imprezę, szczególnie jeśli chcemy usłyszeć od gości wielkie WOW!

Potrzebujemy (10 sztuk ):Kruche ciasto (możemy zastąpić
ciastem francuskim):2 i 1/4 szklanki
mąki pszennej200 g
masła2
żółtka1 łyżka
śmietany 12%1/4 szklanki
cukru pudruDodatkowo:2
jabłka3 szklanki
wody5 łyżek
cukru1 łyżeczka
cynamonu + 2 łyżki
cukruSkładniki na kruche ciasto łączymy ze sobą (
masło kroimy nożem) i zarabiamy ciasto. Przekładamy do
torebki foliowej i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Jabłka myjemy, osuszamy. Kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki o grubości około 3 mm.W garnku gotujemy
wodę z
cukrem, gdy
syrop zacznie wrzeć - wkładamy (delikatnie!) pokrojone
jabłka. Gotujemy przez 4-10 minut, w trakcie gotowania delikatnie sprawdzamy, czy plasterki robią się elastyczne - jeśli tak, od razu zdejmujemy z ognia i delikatnie przekładamy na sitko.Kruche ciasto dzielimy na 10 części. Każdą wałkujemy tak, aby powstał pasek (cienki i dość długi). Dolny brzeg odcinamy żeby pasek był równy, górny pozostawiamy tak jak jest.Na górny brzeg (około 1 cm od brzegu) układamy
jabłka - tak aby jedno nachodziło na drugie (mniej więcej w połowie długości).
Jabłka układamy zaokrągleniem na wierzch, zaokrąglona część ze skórką powinna lekko wystawać u góry.Zwijamy w rulonik (wszystko jedno z której strony zaczniemy zwijać, zawsze się udaje).Posypujemy z wierzchu
cukrem z
cynamonem, układamy w foremce na muffiny wyłożonej papilotką lub papierem do pieczenia.Pieczemy w 200 C przez 25 minut (używając
ciasta francuskiego pieczemy tak samo).Przed podaniem możemy posypać
cukrem pudrem. Smacznego :)
