ßßß
Składniki na ciasto:340 g mąki pszennej220 g pokrojonego, schłodzonego masła110 g cukru pudru2 żółtka2 łyżki zimnej wody
Składniki na nadzienie:6 dużych jabłek5 łyżek cukru3 łyżki soku z cytryny1 czubata łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:cukier puder do posypania ciasta1 łyżka kaszy manny
Wykonanie:Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagnieść ręcznie lub wyrobić w robocie do ciasta. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 1 , 5 godziny.Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w grubą kostkę.Jabłka przełożyć na patelnię i dodać cukier, sok z cytryny oraz cynamon. Wymieszać i prażyć przez kilka minut (aż lekko zmiękną), co jakiś czas mieszając.Oddzielić 2/3 ciasta, rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy. Na wierzchu rozsypać łyżkę kaszy manny, aby ciasto nie nasiąknęło sokiem z jabłek. Wyłożyć przestudzone nadzienie.Pozostałe ciasto rozwałkować, pociąć na wąskie paski i ułożyć z nich kratkę na wierzchu tarty.Tartę piec w temp. 180 stopni przez ok. 40 minut.Gdy ciasto przestygnie, posypać wierzch cukrem pudrem.
Smacznego :)