Wykonanie
Cukinie faszerowane
kaszą jęczmienną z warzywami to świetny pomysł na zdrowy i sycący obiad.Z powiedzeniem możesz użyć
kaszy ( lub na przykład
ryżu ), która została z poprzedniego obiadu.Pieczone
cukinie dobrze się odgrzewają więc nadają się też do zabrania ze sobą np do pracy.

Składniki : ( 2 porcje )* 50 g
kaszy jęczmiennej,* 1
marchewka, obrana, pokrojona w kostkę,* 1/2 szklanki mrożonego
groszku, ( możesz użyć z puszki),* 1 łyżka
oliwy do smażenia,* 1 mała
cebula, drobno pokrojona,* 100 g ugotowanej
piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę,* 2 małe
cukinie około 150 g każda,* 100 g
mozzarelli w kulce,*
sól,
pieprz,* 2 łyżeczki posiekanej
natki pietruszki,

Przygotowanie :
Kasze jęczmienną ugotuj wg zaleceń z opakowania z dodatkiem
marchewki, na ostatnie 5 minut gotowania dodaj
groszek ( jeśli używasz
groszku z puszki pomiń gotowanie ), odcedź.Na patelni rozgrzej
oliwę i podsmaż
cebulę.W misce zmieszaj
kaszę z warzywami z podsmażoną
cebulą,
kurczakiem i
natką pietruszki.Przypraw do smaku
solą i
pieprzem.
Cukinie umyj, przetnij wzdłuż na połówki a następnie łyżką wyjmij pestki - tak aby powstały "łódeczki".Wydrążone
cukinie napełnij mieszanką
kaszy i posyp tartą
mozzarellą.Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 25 minut.Podawaj z
ketchupem lub
sosem czosnkowym.

WERSJA DO WYDRUKU / ZAPISU (wystarczy kliknąć na obrazek )