Wykonanie
Jeśli macie przejrzałe
banany to ten przepis pozwoli Wam je wykorzystać w bardzo smaczny sposób!Ciasto robi się banalnie prosto i zawsze wychodzi :)Tym razem moje jest z
jeżynami, ale świetnie smakuje z
truskawkami czy
malinami ( albo
miksem ).Warto spróbować - potrzeba tylko 10 minut na przygotowanie :)
Składniki :* 45 g miękkiego
masła,* 120 g
cukru,* 1
jajko, roztrzepane,* 130 -150 g
banana, rozgniecionego,* 140 g
mąki,* 1 łyżeczka
sody,* 1/2 łyżeczki
soli,* 120 g
mrożonych owoców, ( u mnie
jeżyny ),* 1 łyżka
mąki,
Przygotowanie :Przygotuj małą foremkę na keks - wysmaruj
masłem i wysyp
mąką lub wyłóż papierem do pieczenia.Do małej miski przesiej
mąkę z
sodą oczyszczoną i
solą.
Owoce zmiesza z łyżką
mąki.W dużej misce utrzyj mikserem
masło z
cukrem na puszystą masę.Dodaj
jajko i
banana. Wymieszaj.Dosyp mieszankę
mąki i wymieszaj tak aby wszystko się połączyło.Dodaj
owoce i delikatnie przemieszaj.Gotową masę przełóż do foremki.Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 40 minut.WERSJA DO WYDRUKU / ZAPISU ( wystarczy kliknąć na obrazek )