Wykonanie
Przyznam, że całe
wieki nie
jadłam ryżu na mleku, ale ostatnio nadrabiam zaległości. Wszystko za sprawą jesiennej aury - na rozpoczęcie każdego dnia mogłabym jeść tylko i wyłącznie śniadania na ciepło, takie jak np. prezentowany poniżej
pudding ryżowy z dodatkiem rozgrzewających przypraw korzennych, w towarzystwie karmelizowanego
jabłka i
mango. Deser i śniadanie w jednym. Polecam bardzo!
Składniki:500 ml
mlekapół szklanki
ryżu2 laski
cynamonu3 ziarna
kardamonuszczypta świeżo startej
gałki muszkatołowej1 łyżeczka
mioduKarmelizowane
owoce:1 łyżeczka klarowanego
masła1
jabłkopół
mango2 łyżeczki
cukruplaska łyżeczka
cynamonuPrzygotowanie:
Mleko podgrzać w rondlu razem z laskami
cynamonu, ziarnami
kardamonu i startą
gałką muszkatołową. Gdy zacznie się gotować zdjąć rondel z ognia, przecedzić
mleko przez sitko, wlać z powrotem do rondla, dodać
ryż i gotować na małym ogniu zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (u mnie
ryż arborio 15 min.). W międzyczasie obrać
jabłko i
mango, pokroić na plasterki. Na rozgrzanej małej patelni rozpuścić
masło, dodać
cukier i mieszać, aż się rozpuści. Następnie dodać kawałki
owoców, zasypać
cynamonem i dusić na małym ogniu do miękkości.Ugotowany
ryż przełożyć do miseczki, polać
miodem i udekorować karmelizowanymi
owocami.