ßßß Cookit - przepis na Pudding ryżowy z karmelizowanym jabłkiem i mango

Pudding ryżowy z karmelizowanym jabłkiem i mango

nazwa

Wykonanie

Przyznam, że całe wieki nie jadłam ryżu na mleku, ale ostatnio nadrabiam zaległości. Wszystko za sprawą jesiennej aury - na rozpoczęcie każdego dnia mogłabym jeść tylko i wyłącznie śniadania na ciepło, takie jak np. prezentowany poniżej pudding ryżowy z dodatkiem rozgrzewających przypraw korzennych, w towarzystwie karmelizowanego jabłka i mango. Deser i śniadanie w jednym. Polecam bardzo!
Składniki:
500 ml mleka
pół szklanki ryżu
2 laski cynamonu
3 ziarna kardamonu
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka miodu
Karmelizowane owoce:
1 łyżeczka klarowanego masła
1 jabłko
pół mango
2 łyżeczki cukru
plaska łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Mleko podgrzać w rondlu razem z laskami cynamonu, ziarnami kardamonu i startą gałką muszkatołową. Gdy zacznie się gotować zdjąć rondel z ognia, przecedzić mleko przez sitko, wlać z powrotem do rondla, dodać ryż i gotować na małym ogniu zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (u mnie ryż arborio 15 min.). W międzyczasie obrać jabłko i mango, pokroić na plasterki. Na rozgrzanej małej patelni rozpuścić masło, dodać cukier i mieszać, aż się rozpuści. Następnie dodać kawałki owoców, zasypać cynamonem i dusić na małym ogniu do miękkości.
Ugotowany ryż przełożyć do miseczki, polać miodem i udekorować karmelizowanymi owocami.
Źródło:http://www.cookierenka.com/2015/11/pudding-ryzowy-z-karmelizowanym-jabkiem.html