ßßß
Składniki:500 ml mlekapół szklanki ryżu2 laski cynamonu3 ziarna kardamonuszczypta świeżo startej gałki muszkatołowej1 łyżeczka mioduKarmelizowane owoce:1 łyżeczka klarowanego masła1 jabłkopół mango2 łyżeczki cukruplaska łyżeczka cynamonuPrzygotowanie:Mleko podgrzać w rondlu razem z laskami cynamonu, ziarnami kardamonu i startą gałką muszkatołową. Gdy zacznie się gotować zdjąć rondel z ognia, przecedzić mleko przez sitko, wlać z powrotem do rondla, dodać ryż i gotować na małym ogniu zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (u mnie ryż arborio 15 min.). W międzyczasie obrać jabłko i mango, pokroić na plasterki. Na rozgrzanej małej patelni rozpuścić masło, dodać cukier i mieszać, aż się rozpuści. Następnie dodać kawałki owoców, zasypać cynamonem i dusić na małym ogniu do miękkości.Ugotowany ryż przełożyć do miseczki, polać miodem i udekorować karmelizowanymi owocami.