Wykonanie
Dziś mam dla Was kremowy, rozpływający się w ustach sernik
żurawinowo-
waniliowy. Na pewno
zrobi furorę na świątecznym
stole nie tylko ze względu na wygląd, ale także ciekawe połączenie smakowe. Wyważony, kwaskowaty smak
żurawiny idealnie komponuje się ze słodkim
ciasteczkowym spodem i masą
waniliową. Polecam!
Składniki (na tortownicę o śr. 26 cm):Spód:270 g ciemnych markiz typu oreo70 g roztopionego
masłaMasa żurawinowa:3 szklanki świeżej lub mrożonej
żurawiny (pół kg)1/3 szklanki
wody2,5 szklanki
cukrusok z połowy
cytryny750 g mielonego
twarogu4 łyżki
mąki ziemniaczanej5
jajekMasa waniliowa * :250 g mielonego
twarogu400 g
serka waniliowego homogenizowanego (polecam ten)3
jajka2 łyżki
mąki ziemniaczanej3/4 szklanki
cukruPolewa:1 szklanka
cukru pudru2 łyżki
wody różanej1/4 szklanki puree
żurawinowego (odłożonego z masy żurawinowej, patrz przepis poniżej)* Można też pominąć masę
waniliową i zrobić sernik całkowicie
żurawinowy w tortownicy o śr. 22 cm.Przygotowanie:1. Zaczynamy od przygotowania puree
żurawinowego :
Żurawinę umyć, przełożyć do rondla (kilka sztuk można odłożyć do dekoracji), zasypać
cukrem, dodać
wodę i
sok z cytryny. Gotować na niedużym ogniu ok. 10 min., aż
owoce się rozpadną (uwaga:
owoce strzelają, więc lepiej rondel przykryć). Następnie całość zblendować, przetrzeć przez sito, by pozbyć się skórek i odstawić do wystygnięcia. Po ostudzeniu odlać 1/4 szklanki puree na polewę.2. W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić
ciastka, dodać roztopione
masło, miksować do połączenia składników.3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 ° C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, od zewnątrz owinąć dokładnie folią aluminiową. Na dnie formy ugnieść równomiernie warstwę z
ciastek.4. Masa żurawinowa : Za pomocą miksera wymieszać puree z
żurawiny z
twarogiem i
mąką ziemniaczaną. Następnie, ciągle miksując, wbijać pojedynczo
jajka.5. Sernik pieczemy w kąpieli
wodnej: Przelać masę
żurawinową do przygotowanej tortownicy. Tortownicę wstawić do większej blachy, a do blachy wlać wrzątek - do 2/3 wysokości tortownicy. Wstawić do piekarnika na 1. poziom od dołu i piec przez ok. 60 min.6. W międzyczasie przygotować masę
waniliową : Mikserem wymieszać
twaróg,
serek waniliowy,
mąkę ziemniaczaną i
cukier. Następnie, ciągle miksując, wbijać pojedynczo
jajka.7. Po godzinie otworzyć piekarnik i wysunąć ostrożnie kratkę z blachą. Wylać masę
waniliową na warstwę
żurawinową. Masy mogą się wymieszać jeśli wylejemy masę
waniliową bezpośrednio na warstwę
żurawinową (jak na zdjęciu poniżej).
Jeśli masę będziemy wylewać poprzez
łopatkę drewnianą/ silikonową, masy się nie wymieszają (jak na zdj. poniżej).
Piec sernik przez następne 50-60 min. Sernik jest gotowy, gdy masa serowa jest ścięta z wierzchu.8. Wyjąć sernik z piekarnika, odwinąć z folii aluminiowej i pozostawić na kratce do wystudzenia na ok. 3 h.9. Po całkowitym wystudzeniu wstawić sernik na min. 4 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc).10. Na drugi dzień przygotować polewę
żurawinową :
cukier puder dokładnie wymieszać z puree
żurawinowym i
wodą różaną. Jeśli jest zbyt rzadkie - dodać więcej
cukru pudru, jeśli natomiast zbyt gęste - dodać więcej
wody różanej.