ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z serem

Drożdżówki z serem

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry!
Kiedy nachodzi Was ochota na coś słodkiego po co najczęściej sięgacie? Pewnie po coś, co macie pod ręką, na przykład czekoladę? My ostatnio zapragnęliśmy słodkiej, jeszcze ciepłej drożdżówki z serem, takiej jak z cukierni, a nawet lepszej! Mocno maślana, z pomarańczowym aromatem, słodkim lukrem i pysznym nadzieniem, którego jest w sam raz i nikt go nie żałował :-). Może i drożdżówek nie będziecie mieć po chwili w ręce, a dopiero po ok. 2-3 godzinach, ale za to ich smak... wszystko wynagrodzi! :-) Zainspirowałam się oczywiście przepisem od Królowej Wypieków - Doroty :-).
Składniki:
Ciasto:
180 ml kefiru
90 g masła
3 jajka
4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
10 g drożdży suchych
Nadzienie:
500 g sera sernikowego (ja zawsze używam tego firmy Wieluń)
1 żółtko
50 g masła
2/3 szklanki cukru
kandyzowana skórka pomarańczy lub skórka otarta z pomarańczy
Dodatkowo:
cukier puder
mleko
kandyzowana skórka z pomarańczy
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, odstawiamy je w ciepłe miejsce, pod ściereczką aby podwoiło swoją objętość. W tym czasie przygotowujemy nadzienie - wszystkie składniki dokładnie miksujemy.
Wyrośnięte ciasto lekko podsypujemy mąka i wałkujemy na duży prostokąt, ok. 1/2 cm grubości, który następnie dokładnie smarujemy farszem. Z prostokąta zwijamy roladę, wzdłuż dłuższego boku. Kroimy ją w plastry o grubości ok. 3 cm. Każdy kawałek skręcamy, aby utworzyć z niego ósemkę. Gotowe drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie pieczemy je ok. 15-20 minut w 180 st. z termoobiegiem. Jeszcze ciepłe lukrujemy lukrem z cukru pudru i kilku łyżek mleka, posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2015/10/drozdzowki-z-serem.html