Wykonanie
Dzień dobry!Kiedy nachodzi Was ochota na coś słodkiego po co najczęściej sięgacie? Pewnie po coś, co macie pod ręką, na przykład czekoladę? My ostatnio zapragnęliśmy słodkiej, jeszcze ciepłej drożdżówki z
serem, takiej jak z
cukierni, a nawet lepszej! Mocno
maślana, z
pomarańczowym aromatem, słodkim lukrem i pysznym nadzieniem, którego jest w sam raz i nikt go nie żałował :-). Może i drożdżówek nie będziecie
mieć po chwili w ręce, a dopiero po ok. 2-3 godzinach, ale za to ich smak... wszystko wynagrodzi! :-) Zainspirowałam się oczywiście przepisem od Królowej Wypieków - Doroty :-).
Składniki:Ciasto:180 ml
kefiru90 g
masła3
jajka4 i 1/2 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
cukru1/2 łyżeczki
soli10 g
drożdży suchychNadzienie:500 g
sera sernikowego (ja zawsze używam tego firmy Wieluń)1
żółtko50 g
masła2/3 szklanki
cukrukandyzowana skórka
pomarańczy lub skórka otarta z
pomarańczyDodatkowo:
cukier pudermlekokandyzowana skórka z
pomarańczyWykonanie:Z podanych składników zagniatamy ciasto, odstawiamy je w ciepłe miejsce, pod ściereczką aby podwoiło swoją objętość. W tym czasie przygotowujemy nadzienie - wszystkie składniki dokładnie miksujemy.Wyrośnięte ciasto lekko podsypujemy
mąka i wałkujemy na duży prostokąt, ok. 1/2 cm grubości, który następnie dokładnie smarujemy farszem. Z prostokąta zwijamy roladę, wzdłuż dłuższego
boku. Kroimy ją w plastry o grubości ok. 3 cm. Każdy kawałek skręcamy, aby utworzyć z niego ósemkę. Gotowe drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie pieczemy je ok. 15-20 minut w 180 st. z termoobiegiem. Jeszcze ciepłe lukrujemy lukrem z
cukru pudru i kilku łyżek
mleka, posypujemy kandyzowaną
skórką pomarańczową.
Smacznego!