Wykonanie
Po raz kolejny przekonałam się, że dania które przygotowuje się prosto i szybko są najlepsze. Nie mam w tygodniu niestety tyle czasu ile bym chciała. Zawsze wydaje mi się, że gdzieś się spóźnię albo o czymś zapomnę. Zaganiana jestem bo na głowie jak zwykle kilka spraw zamiast jednej. Nigdy się chyba z tego nie wyleczę. Normalni ludzie nie łapią tyle srok za ogon na raz. Ja niestety nigdy do normalnych się nie zaliczałam.
Kurczak z
ciecierzycą to obecnie bardzo modne połączenie. Na blogu jest przepis na gulasz z
ciecierzycy (
cieciorki) jednak jest to wersja bezmięsna. Tym razem postanowiłam opublikować przepis, który w różnych wersjach gości na moim
stole od kilku miesięcy. Wersje zwykle różnią się od siebie obecnością
czerwonego wina (czasem dodaję podczas gotowania około 100ml czerwonego
wytrawnego wina z Marks and Spencer). Zwykle jednak wolę
wino wypić podczas gotowania a danie pozostawić bez niego.Składniki:8 pałek z
kurczaka200ml pasaty pomidorowejpuszka
ciecierzycy (lub szklanka ugotowanej al dente
ciecierzycy)4 filety
anchois wraz z odrobiną zalewy z
oleju4 ząbki
czosnkułyżka słodkiej mielonej
paprykipół łyżeczki
płatków chilli – można pominąć jeżeli wolimy danie bardziej słodkie2 łyżki
olejusól i
pieprz do smaku
Kurczaka, myjemy i osuszamy. Można zdjąć z pałek skórę (danie będzie wówczas lżejsze). Nacinamy każdy kawałek w kilku miejscach. Marynujemy w
papryce, posiekanym drobno
czosnku,
chilli i
oleju. Doprawiamy lekko
solą i
pieprzem. Odstawiamy na minimum godzinę (najlepiej na całą noc).Po tym czasie w dużym garnku smażymy każdy kawałek
kurczaka na złoty kolor. Dodajemy około 200 ml
wody, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy przez około 20 minut. Dodajemy posiekane filety z
anchois oraz pasatę. Zagotowujemy i po 5 minutach dodajemy
ciecierzycę. Gotujemy jeszcze przez chwilę.Podajemy z
ryżem ugotowanym na sypko lub
makaronem.