ßßß
Składniki na 3 litrowy garnek:1 mała główka białej kapusty1/2 selera korzeniowego2 cebule1 jasnozielona część dużego pora2 papryki czerwone4 pomidory1 mała papryczka chilli1 ząbek czosnku1/2 łyżeczki pieprzu mielonego1 łyżeczka soli2 łyżki posiekanej natki pietruszki2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek1. Przygotować warzywa. Seler obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w piórka, pory w talarki. Kapustę poszatkować (bez głąba). Papryki pokroić w paski. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę – przełożyć do miseczki, aby nie uciekł sok.2. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę. Po kilku minutach dodać seler i por, smażyć 2 minuty mieszając. Dodać kapustę i smażyć około 5 minut mieszając.3. Zalać podsmażone warzywa około 1 litrem wody i gotować 30 minut.4. Posiekać drobno papryczkę chilli i czosnek. Dodać do zupy wraz ze słodką papryką. Gotować 15 minut.5. Dodać pomidory, sól, pieprz. Gotować jeszcze około 15 minut. Pod koniec gotowania, już po zdjęciu zupy z ognia dodać natkę pietruszki.A jak tam idzie Wam psiankowanie? Pamiętacie, że akcja kończy się już 9 września?Przepis dodaję też do akcji Pora na pomidora.