Wykonanie
W tym roku urlopowałam się wyjątkowo wcześnie, bo na przełomie czerwca i lipca. Spędziłam wtedy przepiękne 10 dni na polskim wybrzeżu. Podczas mojej podróży zaopatrzyłam się m.in. w książkę Małgorzaty Caprari pt.
Śledzie. 200 najlepszych przepisów kuchni polskiej i światowej . W związku z trwającą jeszcze akcją Skandynawskie lato 2015 przygotowałam duńską
sałatkę śledziową z
fasolką szparagową i
ziemniakami. Zamiast dodawać
cukier do gotowania
fasolki, dodałam go do dressingu i
powiem Wam że wyszło naprawdę smacznie. Skandynawowie lubią
śledzie w takiej słodkawej odsłonie właśnie.

Składniki na 4 solidne porcje:4
matjasy4 średnie
ziemniaki o zwartym miąższu np. lordok. 350 g
zielonej fasolki szparagowej2 średnie
cebule1/2 szklanki
majonezu1 łyżeczka
cukru1 łyżka posiekanego
szczypioru1 łyżka posiekanego
koperkusól do gotowania warzyw1.
Śledzie moczyć w wodzie przez co najmniej 4 godziny (a najlepiej całą noc). Opłukać i osuszyć.2.
Ziemniaki i
fasolkę ugotować oddzielnie w osolonej wodzie. Odcedzić i zostawić do ostygnięcia.3.
Cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wymieszać z
majonezem i
cukrem.4.
Śledzie pokroić w kostkę,
ziemniaki w półplasterki a
fasolkę w ok. 2 cm kawałki. Wymieszać razem.5. Polać
sałatkę sosem majonezowym, posypać
zieleniną. Podawać schłodzoną.Dzisiaj przygotowuję na obiad szwedzką zupę
jagodową, która ukaże się na blogu w niedzielę. A czy Wy planujecie jeszcze coś przygotować do mojej akcji skandynawskiej?