ßßß
Składniki:1 kurczak pokrojony na 4 części1 łyżka chilli z proszku1 łyżka słodkiej papryki1 łyżeczka kminku mielonegosok i skórka z 1 pomarańczysok z 3 limonek1 łyżeczka cukru8 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę2 łyżki świeżej kolendry/natki pietruszki posiekanej2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin50 ml tequilisól, pieprz+ sałatka z pomidorów, papryki i cebulki dymki1. Kurczaka podzielić na 4 części, oczyścić, umyć i włożyć do szklanej miski.2. Przygotować marynatę: wymieszać soki z limonki i pomarańczy, oliwę z oliwek, tequilę, natkę, czosnek, pozostałe przyprawy oraz skórkę pomarańczową. Zalać kurczaka marynatą, tak aby był cały nią pokryty. Przykryć folią spożywczą, wstawić na co najmniej godzinę do lodówki, a najlepiej na 24 godziny.3. Wyjąć mięso z marynaty. Rozgrzać piekarnik do 200 ºC w opcji grill (górna grzałka, bez termoobiegu). Ułożyć na kratce (grillu) na górnej półce piekarnika podkładając niżej blachę, aby na nią kapały soki. Na blachę wylać warstwę 1 cm wody. Piec ok. 50 minut przekładając w połowie pieczenia na drugą stronę. Można też przygotować go z grilla ogrodowego, wówczas czas jego grillowana będzie krótszy.4. Sprawdzić czy na pewno mięso jest dobrze upieczone. Najlepiej przekroić przy kości. Powinno być elastyczne, ale bez śladów krwi.5. Podawać z prostą sałatką z pomidorów, zielonej papryki i cebulki dymki.Przepis pochodzi z książki Kuchnia meksykańska. Duży wybór egzotycznych przepisów autorstwa Marleny Spieler wydanej przez Wydawnictwo Olesiejuk.