ßßß Cookit - przepis na Pomidory faszerowane mięsem

Pomidory faszerowane mięsem

nazwa

Wykonanie

Danie dla miłośników pomidorów.
Pomidory faszerowane mięsem są i dealne jako przekąska na imprezach. Można je przygotować wcześniej, a w dowolnej chwili po prostu włożyć do piekarnika na pół godziny.
Podane z ryżem stanowią pyszny, lekki i niebanalny obiad :)
Składniki:
9 średnich pomidorów
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
200 g mielonej karkówki
sól
pieprz
pół łyżeczki cukru
pół czubatej łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chili
10 gałązek pietruszki
pół kulki mozzarelli
Wykonanie:
Pomidorom odcinamy kapelusiki i je wydrążamy . Najlepiej zrobić to łyżeczką. Wydrążoną zawartość siekamy.
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i podsmażamy na oliwie 10 minut.
Następnie do cebuli i czosnku, dodajemy mięso, sól, pieprz, cukier, paprykę słodką oraz chili i podsmażamy kolejne 5 minut. Dodajemy posiekane środki pomidorów oraz posiekaną pietruszkę i podsmażamy do wyparowania prawie całego sosu.
Pomidory napełniamy tak przygotowanym farszem. Na górze farszu kładziemy plasterek mozzarelli.
Pomidory przykrywamy odkrojonym kapeluszem.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę oliwy i 2 łyżki wody. Układamy w nim pomidory i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy pół godziny w 175 stopniach (piekarnik z termoobiegiem).
Smacznego :)
Przepis dołączam do akcji kulinarnych:
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2015/08/pomidory-faszerowane-miesem.html