Wykonanie
W sierpniu zostałam obdarowana dużą ilością
cukinii, a właściwie dużymi dorodnymi
cukiniami. Myślałam do czego można wykorzystać jej nieco już twardawy miąższ. Niedawno przy okazji wypieku
chlebka bananowego przeglądałam blogi kulinarne w poszukiwaniu inspiracji z jakimi owocami/warzywami można jeszcze upiec takie pyszne wilgotne ciasto, z
cukinią też można! Skorzystałam z przepisu Ireny i Andrzeja Grummich na chlebek
cukiniowy z Omanu . Zrobiłam kilka odstępstw, nie dodawałam m.in.
bakalii, gdyż chlebek pieczony był z myślą o starszych osobach i mnie cierpiącej po wyrwaniu ósemki 😉 Wszystkim smakował! Jest miękki, aromatyczny, porównałabym jego smak do piernika, tylko ten jest bardziej puszysty.
Składniki na keksówkę ok. 26×10 cm:1,5 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soli3 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1 szklanka
cukru2 łyżeczki
cukru z prawdziwą
wanilią1/2 szklanki
oleju2
jajka2 szklanki startej
cukinii1. Wymieszać suche składniki, dodać do nich pozostałe (bez
cukinii) i dokładnie wymieszać.2. Dodać startą na tarce o grubych oczkach
cukinię (ze skórką, w przypadku starszych okazów należy pozbyć się nasion) i wymieszać.3. Ciasto przelać do formy wysmarowanej
olejem.4. Piec ok. 45 minut w temperaturze ok. 180 °C.5. Upieczone ciasto od razu wyjąć z piekarnika i formy, aby odparowało. Można podawać na ciepło lub na zimno.
U mnie wyszedł lekki zakalec, bo przewoziłam je jeszcze ciepłe na działkę moich rodziców, ciasto musi porządnie odparować! Za pierwszym razem jak je piekłam nie zdążyłam zrobić zdjęć, zniknęło jeszcze ciepłe w mgnieniu oka! Zrobię je jeszcze nie razMyślę, że świetnie nadaje się na muffiny!