Warzywa w słodyczach? Niedowiarkom czas udowodnić, że można :) Wybór padł na cukinię w cieście korzennym ... Brzmi niekonwencjonalnie? O to właśnie chodzi :) Przełamywanie stereotypów to to, co lubię :)Składniki:2 jajka1 szkl. startej cukini (ze skórką)1 szkl. cukru3/4 szkl. oleju1,5 szkl. mąki1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sodygarść kandyzowanej skórki pomarańczowejSposób przygotowania:Utrzyj jajka z cukrem. Pod koniec ucierania dodaj olej i dokładnie zmiksuj. Powoli dodawaj mąkę, proszek, sodę, przyprawy i cukinię. Cały czas miksuj. Dorzuć skórkę pomarańczową. Dokładnie wymieszaj.Przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piecz ok. 1 godz. w 170 st. - do tzw. suchego patyczka.