Wykonanie
Muffinki przygotowałam w ramach akcji charytatywnej MUFFINKI DLA MAI .Akcja ma na celu pomoc w zbieraniu 1% podatku dla chorej Marysi – od urodzenia chorej na rdzeniowy zanik
mięśni (SMA I). Jest to wrodzona choroba nerwowo-mięśniowa, która charakteryzuje się stopniowym zanikiem i osłabieniem wszystkich
mięśni. Niestety jest to choroba postępująca i nieuleczalna. Marysi udaje się od półtora roczku każdego dnia osiągać cud w postaci życia. Leczenie Mai jest bardzo kosztowne. Stąd pomysł organizatorki na Akcję.DANE KRS: 0000037904Cel szczegółowy 1%- 11740 Pindral
Mariastrona Mai na facebookuWzorowałam się na TYM przepisie.Składniki:1/2 szklanki
rumu375 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
kakao150 g
cukru375 ml
śmietany 30% (ja dałam 200 ml 12% – następnym razem dam tak jak w oryginale)2
jajka90 g
masła100 g
gorzkiej czekolady (w przepisie jest 180 g)50 g
wiórków kokosowychW oryginalnym przepisie były
rodzynki (150 g) – niestety w tej chwili ich nie miałam, postanowiłam zatem dodać
wiórki kokosowe. Muffinki wyszły bardzo smaczne, ale następnym razem dodam
śmietanę w ilości takiej jak w przepisie, bo były nieco mało wilgotne, no i
rodzynki namoczone w
rumie też by tutaj pasowały.

Pierwszy raz tak ładnie wyrosły mi muffinki. Jak je zrobić?Najpierw należy roztopić
masło i odstawić je do schłodzenia. Wymieszać
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
kakao i wiórkami kokosowymi. W drugiej misce ubić
jajka, wymieszać ze
śmietaną,
cukrem i
masłem. Połączyć składniki mokre z suchymi.
Czekoladę zetrzeć na tarce i dodać na samym końcu do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto rozlać do foremek do muffinek. Piec w 200 °C 25 minut.

Przypominam o celu dzisiejszej akcji muffinkowej blogerów kulinarnych, pomóżcie Mai!