Wykonanie
Postanowiłam zmodyfikować jakoś moje ulubione brownie i dodałam jeden z moich ulubionych składników-świeżo starte
wiórki z kokosa! Oczywiście można je swobodnie zastąpić tymi klasycznym wiórkami, które kupujemy w sklepie. Dodatkowo zredukowałam ilość
czekolady o połowę, czyli zamiast całej tabliczki (100g) użyłam tylko 50g. W zwykłym brownie
jajka uciera się razem z
cukrem, ale ja spróbowałam czegoś innego i ubiłam
białka, przez co ciasto jest delikatnie puszyste. Moi domowi smakosze stwierdzili, że to fajna alternatywa dla klasycznego brownie. Oczywiście Wy możecie pójść krok dalej i dodawać różne składniki. Bawmy się w kuchni!Składniki (na ciasto o średnicy 21 cm):pół tabliczki
gorzkiej czekolady125g
masła2 łyżki
kakao2
jajka2 łyżki
wiórków kokosowych1 łyżeczka
proszku do pieczenia5 kropli
aromatu śmietankowego100g
mąki60g
cukru
Nagrzewamy piekarnik do 200C.
Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy do niego pokruszoną
gorzką czekoladę i
kakao, mieszamy raz na jakiś czas do całkowitego rozpuszczenia się składników. W tym czasie oddzielamy
żółtka od
białek i ucieramy
żółtka z
cukrem,
proszkiem do pieczenia i aromatem. Dodajemy rozpuszczone
masło z
czekoladą i miksuejmy na niskich obrotach do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy
wiórki kokosowe i
mąkę i ponownie miksujemy całość.W osobnym naczyniu ubijamy 2
białka z szczyptą
soli na sztywną masę, którą następnie porcjami dodajemy do masy czekoladowej i mieszamy delikatnie łyżką. Tortownicę natłuszczamy i przelewamy do niej masę i wkładamy do piekarnika na ok. 30 min. Aby sprawdzić czy ciasto już jest gotowe - wkładamy do niego wykałaczkę. Powinna być sucha. Smacznego!