Bez śledzi w śmietanie nie wyobrażam sobie Wielkanocy, a dokładniej Wielkiego Piątku. Moja mama odkąd pamiętam zawsze przygotowywała śledzie w śmietanie właśnie w ten jeden dzień w roku. I dla mnie zawsze był to dzień szczególnySkładniki na 2 osoby:4 matjasy2 duże cebuladuża śmietana 12%6 liści sałaty4 ziemniakisól, pieprzcukierocetspirytusowyDwie godziny przed planowanym podaniem potrawy namaczamy śledzie w wodzie z dodatkiem kilku łyżek octu. Po upływie tego czasu odsączamy śledzie, kroimy na mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Gotujemy ziemniaki w mundurkach. Blanszujemy pokrojone w piórka cebule, przelewamy zimną wodą i studzimy. Talerze wykładamy listkami sałaty.Kładziemy na nich pokrojone matjasy, cebulę i zalewamy śmietaną zmieszaną z pieprzem i łyżeczką cukru.To jeszcze nie ostatni wpis Wielkanocny. Wczoraj piekłam moje pierwsze w życiu pasztety!Polecam też inne moje przepisy na Wielkanoc: