ßßß Cookit - przepis na Prosty sposób na śledzia Matiasa ze śmietaną lub bez

Prosty sposób na śledzia Matiasa ze śmietaną lub bez

nazwa

Wykonanie

Śledzie są w moim domu obowiązkowym przysmakiem na każde święta. Zazwyczaj robi się śledzie według poniższego przepisu (tzw. ślepe śledzie :) i podaje razem ze śmietaną, ale również nie może zabraknąć kulek rybnych, rolmopsów i śledzi opiekanych .
Składniki:
½ kg śledzi Matiasów (słonych)
Zalewa do śledzia Matiasa:
1 ½ szklanki wody
½ szklanki octu spirytusowego
½ łyżki cukru
¼ łyżki soli
3 liście laurowe
10 ziaren ziela angielskiego
2 – 3 średnie cebule
Dodatkowo:
Słodka śmietana 12%, 18% lub 30%
Słój pojemności około 1 litra
Cebule obieramy i kroimy w plastry grubości około pół centymetra. Wodę, cukier, sól, liście laurowe i ziele angielski razem zagotowujemy, gdy się zagotują, dodajemy ocet i ponownie zagotowujemy pod przykryciem. Następnie dodajemy plastry cebuli, przykrywamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Śledzie Matiasy płuczemy zimną wodą. Jeśli śledzie są bardzo słone, można je pozostawić w zimnej wodzie na około 30 minut, by sól częściowo z nich wyszła. Śledzie kroimy w nieduże kawałki około 2 – 3cm. Do słoja dajemy na przemiennie warstwę śledzi, warstwę cebuli (z zalewy) i tak aż słój będzie pełny (nie uciskamy warstw, jeśli zabraknie miejsca w słoju, bierzemy następny). Na koniec całość zalewamy zalewą, szczelnie zakręcamy i pozostawiamy w lodówce na co najmniej kilka godzin, by dobrze przeszły.
R E K L A M A
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2014/04/prosty-sposob-na-sledzia-matiasa-ze.html