Wykonanie
Śledzie są w moim domu obowiązkowym przysmakiem na każde święta. Zazwyczaj robi się
śledzie według poniższego przepisu (tzw. ślepe
śledzie :) i podaje razem ze
śmietaną, ale również nie może zabraknąć kulek
rybnych, rolmopsów i
śledzi opiekanych .
Składniki:½ kg
śledzi Matiasów (słonych)Zalewa do
śledzia Matiasa:1 ½ szklanki
wody½ szklanki
octu spirytusowego½ łyżki
cukru¼ łyżki
soli3
liście laurowe10 ziaren
ziela angielskiego2 – 3 średnie
cebuleDodatkowo:Słodka
śmietana 12%, 18% lub 30%
Słój pojemności około 1 litra
Cebule obieramy i kroimy w plastry grubości około pół centymetra.
Wodę,
cukier,
sól,
liście laurowe i
ziele angielski razem zagotowujemy, gdy się zagotują, dodajemy
ocet i ponownie zagotowujemy pod przykryciem. Następnie dodajemy plastry
cebuli, przykrywamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Śledzie Matiasy płuczemy zimną
wodą. Jeśli
śledzie są bardzo słone, można je pozostawić w zimnej wodzie na około 30 minut, by
sól częściowo z nich wyszła.
Śledzie kroimy w nieduże kawałki około 2 – 3cm. Do słoja dajemy na przemiennie warstwę
śledzi, warstwę
cebuli (z zalewy) i tak aż
słój będzie pełny (nie uciskamy warstw, jeśli zabraknie miejsca w słoju, bierzemy następny). Na koniec całość zalewamy zalewą, szczelnie zakręcamy i pozostawiamy w lodówce na co najmniej kilka godzin, by dobrze przeszły.
R E K L A M A