ßßß Cookit - przepis na Fasolka szparagowa po prowansalsku

Fasolka szparagowa po prowansalsku

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj tłusty czwartek, wszyscy smażą pączki lub inne słodkości, a ja postanowiłam się wyłamać i zrobić coś zdrowszego. Wszak i tak zjadłam kilka pączków z mojej ulubionej osiedlowej piekarni
Trzeba było przygotować coś zdrowego dla równowagi 😉 Przepis zaczerpnęłam z blogu Passionfruit pełnia smaku .
Dzisiaj była u mnie moja przyjaciółka Asia, która jest w czwartym miesiącu ciąży i postanowiłyśmy zrobić razem jakieś zdrowe danie. To na pewno do takich należy. A jest naprawdę smaczne i pożywne, więc z powodzeniem może zastąpić cały obiad.
Składniki na 2 osoby:
450 g zielonej fasolki szparagowej mrożonej
puszka krojonych pomidorów
1 cebula
1 ząbek czosnku
zioła prowansalskie
sól, pieprz
Fasolkę gotujemy – najlepiej na parze. Kroimy cebulę i siekamy drobno czosnek. Podsmażamy je na oliwie z oliwek i dodajemy do nich pomidory. Przyprawiamy mieszanką ziół prowansalskich, solą i pieprzem. Na samym końcu dodajemy ugotowaną fasolkę, mieszamy i dusimy jeszcze 2 minuty.
Źródło:http://mopswkuchni.net/2011/03/03/fasolka-szparagowa-po-prowansalsku