Niezbędne produkty:10 jaj200 gr śmietany 12%20-30 gr wędliny (kiełbasa, salami)1 pęczek młodejcebuli1 papryka czerwona2-3 papryczki chili100 gr sera żółtego80 gr sera pleśniowego12-15 pomidorków koktailowychFrittata to takie polskie „Chłopskie jadło”. Może być pełnowartościowym obiadem, jak i przekąską lub zostać podana na śniadanie.Danie pochodzi z Włoch i jest odpowiedzią na Hiszpańską Tortilla de patatas podaną w postaci jajecznego omletu.Zaglądamy do lodówki w poszukiwaniu kawałka wędliny, jakiś warzyw i jajek. Podstawą jest masa przygotowana z rozbełtanych jaj i mleka lub śmietany.Ja znalazłem w lodówce kilka plastrów kindziuka, około 20 gramowy kawałek salami i laskę kiełbasy oraz papryczkę ostrą, młodącebulkę, paprykę czerwoną i pomidory koktailowe.Dodałem też ser pleśniowy a po upieczeniu posypałem parmezanem.Zaczynamy od pokrojenia wędliny i przesmażenia jej z cebulką i papryką.Smażymy jakieś 10 minut, pod koniec dodając pomidory koktailowe.Następnie przygotowujemy jajka.Mieszamy wszystkie jaja (ja użyłem około 10 sztuk) ze śmietaną i doprawiamy solą i pieprzem.Wlewamy miksturę na patelnię i smażymy jeszcze kilka minut.Wrzucamy na wierzch pokrojony w kostkę ser pleśniowy i grzejemy piekarnik.Do pieca patelnia trafia na jakieś 12-15 minut.Po upieczeniu jajko powinno być ścięte.A po posypaniu parmezanem i pokrojeniu nasza Frittata prezentuje się tak:W formie przypomina nieco tartę bez ciasta, lecz jest od niej delikatniejsza w smaku.SMACZNEGO !!!