ßßß Cookit - przepis na Bezy z figami

Bezy z figami

nazwa

Wykonanie

Sezon na figi w pełni. Słodko-fioletowe, kuszą ze sklepowych półek. Nie daję się im prosić; wkładam do koszyka najpierw cztery, później jeszcze dwie. Bo co, jeśli przyjdę kolejnym razem, a ich już nie będzie...?
Tym razem stanowiły one temat wspólnego gotowania, razem z miodem i orzechami. Klasyczne trio, wyśmienite zresztą. Czy mogłam się oprzeć...?
To pytanie, oczywiście, czysto retoryczne.
Długo się zastanawiałam, jak połączyć ze sobą te trzy składniki, żeby otrzymać nie tylko pyszny, ale też niebanalny deser. W końcu postawiłam na bezę, bo czy jest coś piękniejszego...? Idealnie biała, krucha na zewnątrz i delikatna, mięciutka w środku; nieco nawet ciągnąca. Do tego chrupiące orzechy, chmura lekkiej, bitej śmietany i zniewalająca słodycz fig w miodzie. Mówię Wam, poezja!
Deser jest słodki, ale jednocześnie tak pyszny, że nie można się od niego oderwać.
Sezon na figi jest tak krótki, można więc troszkę zaszaleć...
Figi, miód i orzechy zagospodarowała również Mirabelka ; koniecznie sprawdźcie, jak!
Składniki:
(na 4 porcje)
bezy:
3 białka
165 g cukru
50 g orzechów laskowych
dodatkowo:
4 figi
2 łyżki miodu
300 ml śmietany kremówki (38%)
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier. Na koniec dodać posiekane orzechy, delikatnie wymieszać łyżką.
Z masy uformować 4 okrągłe bezy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 st. C. przez 10 minut.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st. C. i piec jeszcze 1 godzinę.
Ostudzić.
Przed podaniem figi pokroić w ósemki. Miód rozpuścić na patelni, wyłożyć figi. Smażyć krótko, zdjąć patelnię z palnika.
Kremówkę ubić, wyłożyć na bezy. Udekorować figami i powstałym miodowym sosem.
Smacznego!
U nas, niestety, coraz chłodniej... Przy laptopie siadam w ciepłym swetrze, z parującym kubkiem tuż obok. Zastanawiam się już nawet, czy to nie czas, aby przygotować przyprawę do piernika...?
Źródło:http://razadobrze.blogspot.com/2015/09/bezy-z-figami.html