ßßß
Ochota na fasolkę dopadła naskilka dni temu. Pokusa była taksilna, że od razu wybraliśmy siędo sklepu po potrzebne produkty.Spacerując z koszykiem pomiędzypółkami wpadliśmy na pomysł, byprzygotować to danie wykorzystująckilka rodzajów fasoli. Eksperymentzakończył się pysznym sukcesem.200 g białej fasoli Jaś, 150 g fasoliczerwonej, 150 g różowej fasolkiBorlotti, 270 g wędzonego boczku,strąk papryki czerwonej i strąk zielonej,200 ml przecieru pomidorowego, 4 ząbki czosnku, łyżeczka kminku, pieprz, sól, majeranek.Fasolę opłukałam i namoczyłam na noc. Białą w jednej miseczce, czerwoną i różową w drugiej.Ugotowałam następnego dnia - także oddzielnie, z dodatkiem czosnku i kminku. Boczekpokroiłam w cienkie paski, usmażyłam na patelni. Gdy zaczął robić się rumiany przełożyłam na talerzyk a na pozostałym tłuszczu podsmażyłam pokrojoną w kostkę paprykę.Miękkie fasole połączyłam. Dodałam przecier pomidorowy, boczek, paprykę i sól.Gotowałam razem około 20 minut. Doprawiłam czarnym pieprzem i majerankiem.Bardzo smacznie polecam :)