ßßß Cookit - przepis na Margherita na kruchym spodzie z cytryną

Margherita na kruchym spodzie z cytryną

nazwa

Wykonanie

Ochota na pizzę była tak ogromna,
że nie zastanawiając się długo
przygotowałam zapisane wcześniej w pamięci kotki Margherita :)
Najprostsza, najbardziej popularna
pizza z nietypowym, wykwintnym
podkładem.
Ciasto: 400 g przesianej mąki pszennej,
łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka,
75 ml mleka, 70 g masła, łyżka skórki
startej z cytryny, 20 ml Amaro, Averna lub innego ziołowego trunku.
Ze wszystkich składników zagniotłam gładkie ciasto, owinęłam folią spożywczą i wstawiłam na noc do lodówki.
Następnego dnia porządnie zagniotłam ciasto, rozwałkowałam, foremką wycięłam kształty.
Pozostałe produkty to: dojrzałe pomidory lub z puszki, ząbek czosnku,
kula sera mozzarella, kilka listków bazylii, oliwa.
Czosnek przecisnęłam przez praskę, wymieszałam z pomidorami z puszki.
Pulpą posmarowałam ciasto, obłożyłam serem mozzarella, skropiłam oliwą.
Włożyłam do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Piekłam około 15 minut.
Po upieczeniu posypałam porwanymi na kawałki listkami bazylii.
Bardzo smacznie polecam :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2012/06/margherita-na-kruchym-spodzie-z-cytryna.html