Wykonanie
Ochota na pizzę była tak ogromna,że nie zastanawiając się długoprzygotowałam zapisane wcześniej w pamięci kotki Margherita :)Najprostsza, najbardziej popularnapizza z nietypowym, wykwintnympodkładem.Ciasto: 400 g przesianej
mąki pszennej,łyżeczka
proszku do pieczenia, 2
jajka,75 ml
mleka, 70 g
masła, łyżka skórkistartej z
cytryny, 20 ml Amaro, Averna lub innego
ziołowego trunku.Ze wszystkich składników zagniotłam gładkie ciasto, owinęłam folią spożywczą i wstawiłam na noc do lodówki.Następnego dnia porządnie zagniotłam ciasto, rozwałkowałam, foremką wycięłam kształty.Pozostałe produkty to: dojrzałe
pomidory lub z puszki, ząbek
czosnku,kula
sera mozzarella, kilka listków
bazylii,
oliwa.
Czosnek przecisnęłam przez praskę, wymieszałam z
pomidorami z puszki.Pulpą posmarowałam ciasto, obłożyłam
serem mozzarella,
skropiłam oliwą.Włożyłam do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Piekłam około 15 minut.Po upieczeniu posypałam
porwanymi na kawałki listkami
bazylii.Bardzo smacznie polecam :)