Wykonanie
Bardzo
mleczna w smaku babka, zrobiona na słodzonym
mleku skondensowanym. Bardzo mnie ciekawiło, co wyjdzie, z tak nietypowego przepisu ;-). I nie byłam do końca zachwycona. Po polaniu babki orzeźwiającym lukrem przygotowanym na
soku z cytryny było już dużo lepiej, również proponuję dodać do niej trochę otartej skórki z
cytrusów. Babka jest mięciutka, bardzo delikatna. I nie
wrócę do przepisu, ponieważ bardziej lubimy babki sypkie i tradycyjne. Jednak to tylko moja subiektywna opinia - mimo wszystko warto wypróbować. Może to będzie Wasza ulubiona babka?Składniki:120 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia4
jajka1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego (około 400 g)50 g
masła, roztopionego i ostudzonegododatkowo, choć niekoniecznie: otarta skórka z
pomarańczy lub
cytrynyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, odłożyć.
Mleko skondensowane wlać do misy miksera. Po kolei wbijać
jajka, miksując po każdym dodaniu. Dodać
masło i zmiksować. Dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać, by nie było grudek.Formę o wymiarach 29 x 10,5 cm (wymiary górne) wysmarować
masłem i oprószyć
mąką pszenną. Wlać ciasto (ciasto powinno sięgać do połowy foremki - bardzo rośnie).Piec w temperaturze 160ºC przez około 30 - 35 minut (10 minut przed końcem zwiększając temperaturę do 180ºC). Sprawdzić patyczkiem - powinien być suchy. Babkę wystudzić. Przed podaniem warto polać lukrem przygotowanym na
soku z cytryny.Smacznego :-).Przepis pochodzi z blogu 'Food & Cook' .