ßßß Cookit - przepis na Sfogliette tiepide con pancetta e patate

Sfogliette tiepide con pancetta e patate

nazwa

Wykonanie

Kolejne włoskie danie, które
mam zaszczyt prezentować
a tym samym dodać do akcji
Ta delikatna przekąska na ciepło
wypełniona jest pikantnym
farszem z ziemniaków, wędzonego
boczku i parmezanu. Przepis
otrzymałam od mojego kolegi
Luciano z Rzymu.
4 ziemniaki obrałam ze skóry,
pokroiłam w cienkie plasterki
a następnie w wąskie paski.
Włożyłam do wrzącej, osolonej wody i gotowałam cztery minuty.
Odcedziłam, odstawiłam do ostygnięcia. Dodałam trzy czubate łyżki
tartego parmezanu i jedną małą drobno posiekaną cebulę.
200 g wędzonego boczku pokroiłam na wąskie kawałki, zasmażyłam na patelni. Rumiany i wystudzony boczek połączyłam z ziemniakami.
Farsz doprawiłam pieprzem.
Mrożone ciasto francuskie rozwałkowałam. Ozdobną obręczą wykrawałam
krążki po dwa na jeden pierożek. Nakładałam solidną porcję farszu,
zlepiałam. Przekąskę ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarowałam z wierzchu rozmąconym jajkiem.
Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15-20 minut.
Podałam ciepłe. Bardzo smacznie polecam.
Buon Appetito :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2011/10/sfogliette-tiepide-con-pancetta-e.html