Wykonanie
W antycznym świecie wierzono,że
figi odkrył Saturn. Byłyochoczo zjadane podczas zimowychSaturnalii.
Figi są obietnicą,niespodzianką, tajemnicą...Przy nich wszystkie inne
owocestają się pospolite i bez smaku.Proponuję dziś przekąskę z tych wyjątkowych, działających na zmysły wspaniałości..Błyskawiczna w przygotowaniu i najsmaczniejsza. Pieszczota dlawzroku i podniebienia.Proporcje, które podaję przeznaczone były dla dwóch osób.10 dojrzałych fig, 8-10 plasterków
szynki parmeńskiej, 10 małychkuleczek
sera mozarella, 100 g
orzechów macadamia, kilka listków ozdobnej,karbowanej
sałaty, kilka listków
endywii, mała
cykoria,
oliwa cytrynowa.
Sałatę,
cykorię i
endywię rozłożyłam na półmiskach.Na zielono-brunatnym dywaniku rozłożyłam nadkrojone
figi.W każdej umieściłam kuleczkę
mozarelli.
Szynkę pozwijałam,ułożyłam wokół fig. Całość posypałam
orzechami i
skropiłam oliwą.Bardzo, bardzo smacznie polecam :)