Wykonanie
Owoc kaki, inaczej zwany persymona jest niezwykle soczysty i smaczny. Ze smakiem można go zjeść w czystej postaci, ale jest także doskonałym dodatkiem do wielu różnych potraw. Dzisiaj chciałabym wam zaproponować
kaki jako składnik sałatki, którą oczywiście po zamknięciu w lunchboxie można zabrać do prac lub szkoły i tym sposobem cieszyć się smacznym i pożywnym posiłkiem poza domem.Składniki:1/2 szklanki
makaronu Arcobaleno (kolorowe muszelki)
owoc kaki ( na jedną porcję wystarczy około połowa)około 2 garści mieszanki
sałat (
endywia frisee,
endywia esarola,
cykoria radicchio)parę sztuk
pomidorków koktajlowych10 kulek mini
mozzarelii2 łyżki
musztardy2 łyżki płynnego
miodu2 łyżki
oliwyPrzygotowanie:Na dnie lunchboxa układamy mieszankę
sałat. Do pustego słoiczka wlewamy
musztardę,
miód i
oliwę. Słoiczek zakręcamy i energicznie potrząsamy aż do połączenia się wszystkich składników. Gotujemy
makaron i układamy go na sałacie. Następnie wlewamy sos.
Owoc kaki obieramy tak samo jak
jabłko, a następnie kroimy go w słupki.
Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Na
sałatę i
makaron polane sosem układamy
kaki,
pomidorki i kulki
mozzarelli.Smacznego! :)