ßßß Cookit - przepis na Ruchanki z jabłkami i miętą

Ruchanki z jabłkami i miętą

nazwa

Wykonanie

Ruchanki kociewskie - placuszki,
a dokładniej racuszki z jabłkami,
przypominają dzieciństwo,
rodzinny dom i jego niezwykłe
aromaty.
0,5 kg mąki, 2,5 szklanki mleka,
łyżka cukru, cukier waniliowy,
szczypta soli, 5 dag świeżych
drożdży, 3 jaja, pół kostki masła,
2-3 jabłka, 10 listków mięty,
olej do smażenia.
Drożdże wymieszałam z cukrem i czterema łyżkami ciepłego mleka, odstawiłam do wyrośnięcia.
Podgrzane mleko wlałam do miski, dodałam cukier waniliowy i sól. Wsypałam przesianą mąkę, wymieszałam drewnianą łyżką.
Dodałam jajka i roztopione, wystudzone masło cały czas mieszając.
Jabłka umyłam, obrałam ze skóry, pokroiłam w kostkę, połączyłam z ciastem. Na koniec wlałam wyrośnięte drożdże, dodałam posiekane
listki mięty, wymieszałam, przykryłam ściereczką i odstawiłam na 30 minut do wyrośnięcia.
Łyżką maczaną w gorącej wodzie nakładałam na rozgrzaną patelnię z olejem nieduże porcje ciasta. Smażyłam z dwóch stron na rumiano.
Po usmażeniu posypałam cukrem pudrem, przybrałam miętowymi listkami.
Bardzo smacznie, gorąco i radośnie polecam :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2011/07/ruchanki-z-jabkami-i-mieta.html