Wykonanie
Ruchanki kociewskie - placuszki,a dokładniej racuszki z
jabłkami,przypominają dzieciństwo,rodzinny dom i jego niezwykłearomaty.0,5 kg
mąki, 2,5 szklanki
mleka,łyżka
cukru,
cukier waniliowy,szczypta
soli, 5 dag świeżych
drożdży, 3
jaja, pół kostki
masła,2-3
jabłka, 10 listków
mięty,
olej do smażenia.
Drożdże wymieszałam z
cukrem i czterema łyżkami ciepłego
mleka, odstawiłam do wyrośnięcia.Podgrzane
mleko wlałam do miski, dodałam
cukier waniliowy i
sól. Wsypałam przesianą
mąkę, wymieszałam drewnianą łyżką.Dodałam
jajka i roztopione, wystudzone
masło cały czas mieszając.
Jabłka umyłam, obrałam ze skóry, pokroiłam w kostkę, połączyłam z
ciastem. Na koniec wlałam wyrośnięte
drożdże, dodałam posiekanelistki
mięty, wymieszałam, przykryłam ściereczką i odstawiłam na 30 minut do wyrośnięcia.Łyżką maczaną w gorącej wodzie nakładałam na rozgrzaną patelnię z
olejem nieduże porcje ciasta. Smażyłam z dwóch stron na rumiano.Po usmażeniu posypałam
cukrem pudrem, przybrałam miętowymi listkami.Bardzo smacznie, gorąco i radośnie polecam :)