Wykonanie
Danie z surowego
mięsa wołowego,nie w każdym wywołuje okrzyk zachwytu.We mnie wzbudza potężną euforię :)Uwielbiam tatar.Do sporządzenia prawdziwego,typowego tatara,potrzebna jest
polędwica wołowaoraz
żółtka jaj.Bardzo istotną rzeczą jest,by
mięso jak i
jajka byłypierwszej świeżości i pochodziły z wiarygodnego źródła.Na około pół kilo
polędwicyprzygotowałam
siedem żółtek.
Mięso zmieliłam, dodałam
żółtka,
oliwę,
pieprz czarny rozgnieciony w moździerzu - dużo,
przyprawę maggi,
musztardę,
sok z cytryny i
sól.Wszystko dokładnie połączyłam, uformowałam małe kulki.Podałam z
kiszonym ogórkiem i
czerwoną cebulą.Tradycyjnie przekąskę podaje się z żółtą
cebulą,
ogórkiem konserwowym i
marynowanymi grzybkami.Ja jednak nie lubię
kurczowo trzymać się przepisów i tworzę po swojemu ;)Wiele
razy robiłam tatar. Niekiedy formowałam gniazdka i w ich środkuumieszczałam przepiórcze
żółtko.Tatarem nadziewałam też duże połówki
cytryn, uprzednio wydrążonych i zamrożonych.Kiedyś nawet dodałam do masy siekane
kapary.Nie zawsze też mieliłam
mięso, tylko siekałam je drobno.Jest tu ktoś, kto lubi tatar?Radosnej niedzieli :)