ßßß Cookit - przepis na Krem porowo-ziemniaczany

Krem porowo-ziemniaczany

nazwa

Wykonanie

Nigdy nie byłam wielkim fanem pora. Natomiast po tym daniu, uważam, że myliłam się co do niego. Jest o wiele delikatniejszy od cebuli i ma ten piękny zielonkawy kolor. Zupa jest przepyszna, mocno kremowa, idealna.
Składniki:
6 dużych porów, biała i lekko zielona część
6 dużych ziemniaków
2 litry bulionu drobiowego
masło
ok 200 g boczku wędzonego, pokrojonego w drobną kostkę
jogurt naturalny i chrzan do zrobienia sosu chrzanowego
Przygotowanie:
Por pokroić w talarki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić por i smażyć do lekkiego skruszenia po czym przykryć pokrywą i dusić lekko podlewając bulionem. Ziemniaki ugotować w osobnym garnku w lekko osolonej wodzie. Jeśli por będzie już miękki i lekko rumiany, a ziemniaki ugotowane, należy wrzucić wszystko do większego garnka, zalać resztą bulionu i po wystygnięciu zblendować do uzyskanie jednolitego kremu. Podawać z podsmażonym boczkiem i kleksem sosu chrzanowego. Smacznego.
Źródło:http://zeszyt-pelen-przepisow.pl/krem-porowo-ziemniaczany/9223372036854775807