Wykonanie
Nigdy nie byłam wielkim fanem
pora. Natomiast po tym daniu, uważam, że myliłam się co do niego. Jest o wiele delikatniejszy od
cebuli i ma ten piękny zielonkawy kolor. Zupa jest przepyszna, mocno kremowa, idealna.Składniki:6 dużych
porów, biała i lekko zielona część6 dużych
ziemniaków2 litry
bulionu drobiowegomasłook 200 g
boczku wędzonego, pokrojonego w drobną kostkę
jogurt naturalny i
chrzan do zrobienia
sosu chrzanowegoPrzygotowanie:
Por pokroić w talarki.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać
masło, wrzucić
por i smażyć do lekkiego skruszenia po czym przykryć pokrywą i dusić lekko podlewając
bulionem.
Ziemniaki ugotować w osobnym garnku w lekko osolonej wodzie. Jeśli
por będzie już miękki i lekko rumiany, a
ziemniaki ugotowane, należy wrzucić wszystko do większego garnka, zalać resztą
bulionu i po wystygnięciu zblendować do uzyskanie jednolitego kremu. Podawać z podsmażonym
boczkiem i kleksem
sosu chrzanowego. Smacznego.