Wykonanie
Obłędna
sałatka! Z dużą ilością warzyw, do tego chrupiąca, lekko orzechowa komosa ryżowa. Lekko inspirowana marokańską
sałatką tabbouleh, która w oryginale jest z
kuskusem.
Składniki (na sporą ilość, min 3 porcje):1 szklanka komosy ryżowej (użyłam mieszanki kolorowej)5
pomidorów1 duża
czerwona papryka1 zielony
ogórek1 mała
czerwona cebulaokoło garści świeżej
natki pietruszkiokoło garści świeżej
miętykawałek
sera feta (opcjonalnie)ok 2 łyżek tahini*odrobina
soku z cytrynysól,
pieprz do smaku*Jeśli nie macie akurat pasty sezamowej tahini, można dać po prostu
oliwę z oliwek, albo np.
olej z
orzechów włoskichPrzygotowanie:Komosę ugotować do miękkości wg przepisu na opakowaniu (u mnie 15 minut). Wszystkie warzywa dokładnie umyć i pokroić w drobną kostkę, zmieszać razem z przestudzoną quinoą. Następnie dodać posiekane świeże
zioła, doprawić odrobinę
solą i
pieprzem, dodać tahini lub
oliwę i
sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać i zjadać. Najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy wszystkie składniki się połączą.