Wykonanie

Składniki (na około 2 porcje):pęczek
jarmużu (około 200 g)1 kubek ugotowanej
białej fasolkiokoło 150 g
krewetek2-3 łyżki
oliwy z oliwek1 ząbek
czosnkusok z 1/2
cytrynykilka
pomidorków koktajlowych
Przyprawy:1 – 1/2 łyżeczki
kminku1 – 1/2 łyżeczki
kminu rzymskiegoodrobina słodkiej i
ostrej papryki1 – 1/2 łyżeczki
czarnuszki (opcjonalnie)sol,
pieprzPrzygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Krewetki możemy użyć surowe (szare) lub ugotowane (różowe), mrożone należy koniecznie rozmrozić wcześniej.
Krewetki skrapiamy
sokiem z cytryny, oprószamy lekko
solą oraz słodką i
ostrą papryką. Odstawiamy na chwile.
Fasolka: Można użyć takiej już gotowej z puszki, polecam jednak taką ugotowaną samemu (al dente!). Taką
fasolkę wykładamy na dno żaroodpornego naczynia.Na wierzch układamy listki
jarmużu (ważne żeby były bez twardej łodygi).Dodajemy pokrojone w polówki
pomidorki koktajlowe.Wszystko posypujemy
przyprawami:
kminkiem,
kminem,
czarnuszka, odrobina
soli i
pieprzu oraz skrapiamy
oliwą z oliwek. Ilość przypraw oczywiście zależy od tego jak bardzo lubimy dane
przyprawy, ja dałam po około łyżeczce każdej. Dodajemy posiekany drobno ząbek
czosnku i wszystko dokładnie mieszamy, tak aby składniki się połączyły. Warzywa układamy tak żeby
jarmuż był w miarę na wierzchu i wkładamy do piekarnika na 10-12 minut.Po tym czasie
jarmuż powinien być już lekko chrupiący. W tym momencie, jeśli używamy surowych
krewetek to je dodajemy i wkładamy wszystko do piekarnika na jeszcze 10 minut (aż
krewetki zrobią się w pełni różowe). Jeśli mamy już ugotowane
krewetki, warzywa zostawiamy w piekarniku kolejne 10-12 minut, a
krewetki można włożyć do piekarnika na ostatnie 2 minuty żeby się podgrzały i zapiekły z
przyprawami i warzywami.Ta potrawa doskonale smakuje na gorąco prosto z pieca, jak również np. następnego dnia na zimno. Ja zjadłam swoją porcję z kromką
pełnoziarnistego pieczywa na lunch na uczelni.
