ßßß Cookit - przepis na Dyniowe kopytka

Dyniowe kopytka

nazwa

Wykonanie

Ostatnio zakochałam się w dyni
Można z niej zrobić bardzo dużo rzeczy.
Składniki (na ok 2 porcje):
ok 4-5 średnich ziemniaków
ok 500 g dyni
1 jajko
ok szklanka mąki pszennej
sól, pieprz
1 listek szałwii (lub trochę suszonej)
ok 1 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
ok 50 g startego ulubionego żółtego sera
Dodatki:
Sos z gorgonzoli: 50 g sera gorgonzola wrzucamy do garnuszka, zalewamy ok 3 łyżkami mleka i gotujemy aż powstanie sos
Masło szałwiowe: Na patelni roztapiamy ok 1 łyżkę masła, dodajemy szałwię (nie za dużo 1-2 listki) i na wolnym ogniu smażymy aż szałwia będzie chrupiąca.
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć obrać i ugotować. Tak samo zrobić z dynią (uwaga! Dynia gotuje się krócej niż ziemniaki, więc nie polecam gotować ich razem. Dynię można też upiec w piekarniku). Kiedy warzywa ostygną rozgnieść je dokładnie widelcem (albo przecisnąć przez praskę do ziemniaków), dodać starty ser oraz przyprawy. Przyprawiamy do smaku i najlepiej spróbować, żeby kopytka nie wyszły zbyt mdłe. Na koniec dodajemy jajko i mąkę. Ciasto na kopytka powinno być zwarte, ale nie twarde, dlatego z mąką postępujemy ostrożnie i dodajemy jej jak najmniej (lepiej, żeby pierwsza porcja kopytek się lekko rozpadła niż żeby były za twarde). Następnie bierzemy kawałki ciasta i wałkujemy na desce posypanej mąką na średniej grubości wałeczki. Z każdego wałeczka nożem odcinamy ok 1-2 cm kawałki ciasta i możemy na każdym kopytku zrobić ozdobę widelcem. W garnku zagotowujemy wodę (lekko solimy) i wrzucamy kopytka (nie za dużo, żeby się nie posklejały), kiedy wypłyną na wierzch czekamy jeszcze ok minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową. Możemy jeść je od razu z wody polane sosem z gorgonzoli (polecam!) albo z masłem. Bardzo dobre są również podsmażone i delikatnie zrumienione na maśle.
Źródło:http://www.followthetaste.pl/dyniowe-kopytka