ßßß
Składniki:2 duże twarde gruszki120 gramów miękkiego masła9 płaskich łyżek cukru (można dać trochę więcej jeśli gruszki są lekko kwaśne)3 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia9 łyżek mąki (płaskich)2 czubate łyżki kakao1 tabliczka czekolady (ja dałam mleczną, ale jeśli lubimy gorzką to też będzie dobrze pasować)Przygotowanie:Piekarnik nagrzać na 180 stopni. W misce dokładnie ubić masło z cukrem na gładką i puszystą masę (około 10 minut). Następnie cały czas ubijając dodawać po jednym jajku. Kiedy masa się połączy dodawać partiami przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao, cały czas miksując. Masa powinna być dość gęsta. Na koniec dodać posiekaną drobno czekoladę i wmieszać do ciasta (już bez miksowania). Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem blachy, na wierzchu ułożyć obrane i pokrojone np. w ćwiartki albo kostkę gruszki i włożyć do piekarnika. Ciasto piecze się 45 minut, a ponieważ jest dobre również na ciepło to znika praktycznie od razu po wyjęciu z piekarnika 😉


Inspiracja tu.