ßßß Cookit - przepis na Bardzo młode wino – Beaujolais Nouveau

Bardzo młode wino – Beaujolais Nouveau

nazwa

Składniki

Wykonanie

Trzeci czwartek listopada to bardzo ważny dzień dla wszystkich miłośników wina. Co roku tego właśnie dnia we Francji odbywa się najbardziej znany na świecie festiwal młodego wina Beaujolais Nouveau (czyt. Bożole Nuvo). Można otworzyć butelki z winem, które ma zaledwie 6 tygodni i zrobione jest z winogron z tegorocznych zbiorów.
Beaujolais to region w centralnej Francji, zaraz za Lyon. Sadzi się tam głównie winogrona odmiany Gamay i to właśnie z nich robi się słynne Beaujolais Nouveau. Jest to wino czerwone, które ze względu na to, że jest młode charakteryzuje się lekkim, ale również dość cierpkim smakiem. Jest orzeźwiające, lekko owocowe i należy je pić lekko schłodzone. Należy również pamiętać, że to wino się nie starzeje, tzn. w tym przypadku starsze wino wcale nie znaczy lepsze, więc jeśli w sklepie znajdziemy wieloletnie Beaujolais na pewno nie będzie to dobry wybór.
Wino to jest dosyć wszechstronne, pasuje do niego całkiem dużo potraw począwszy od serów, przez makarony, aż do czerwonych i białych mięs. Najlepiej jednak będą komponować się np. miękkie sery brie lub camembert, sałatki z pomidorami, makaron z pomidorami lub z sosami z warzywami czy też pieczone mięsa. Przy degustacji tego młodego wina najlepiej jest serwować np. paszteciki z ciasta francuskiego albo francuskie tarty z warzywami.
Mi udało się kupić już w sklepie kilka butelek Beaujolais Nouveau, więc czas na degustację.
Źródło:http://www.followthetaste.pl/bardzo-mlode-wino-beaujolais-nouveau