Wykonanie
Trzeci czwartek listopada to bardzo ważny dzień dla wszystkich miłośników
wina. Co roku tego właśnie dnia we Francji odbywa się najbardziej znany na świecie festiwal młodego
wina Beaujolais Nouveau (czyt. Bożole Nuvo). Można otworzyć butelki z
winem, które ma zaledwie 6 tygodni i zrobione jest z
winogron z tegorocznych zbiorów.
Beaujolais to region w centralnej Francji, zaraz za Lyon. Sadzi się tam głównie
winogrona odmiany Gamay i to właśnie z nich robi się słynne Beaujolais Nouveau. Jest to
wino czerwone, które ze względu na to, że jest
młode charakteryzuje się lekkim, ale również dość cierpkim smakiem. Jest orzeźwiające, lekko
owocowe i należy je pić lekko schłodzone. Należy również pamiętać, że to
wino się nie starzeje, tzn. w tym przypadku starsze
wino wcale nie znaczy lepsze, więc jeśli w sklepie znajdziemy wieloletnie Beaujolais na pewno nie będzie to dobry wybór.
Wino to jest dosyć wszechstronne, pasuje do niego całkiem dużo potraw począwszy od
serów, przez
makarony, aż do czerwonych i białych
mięs. Najlepiej jednak będą komponować się np.
miękkie sery brie lub
camembert, sałatki z
pomidorami,
makaron z
pomidorami lub z sosami z warzywami czy też
pieczone mięsa. Przy degustacji tego młodego
wina najlepiej jest serwować np. paszteciki z
ciasta francuskiego albo francuskie tarty z warzywami.Mi udało się kupić już w sklepie kilka butelek Beaujolais Nouveau, więc czas na degustację.